Бургаска следа в жестокия атентат в Истанбул (ВИДЕО)

Експлозия в центъра на Истанбул - информацията е за 11 жертви, а броят на ранените постоянно растеше, съобщи Би Би Си (BBC).

Областният управител е потвърдил, че към момента те са 36, предава "Хюриет Дейли". 

Взривът е бил насочен срещу полицейски автобус. Колата-бомба е била задействана дистанционно в 08:35 часа местно време - пиков час, точно когато автобусът е минавал край нея. 

Нападението е извършено до полицейско управление в истанбулския квартал "Баязид", близо до метростанция до историческия център на града, и до Капалъ Чарши. 

Седем от жертвите са униформени, четири са цивилни, но няма повече информация. Започнала е евакуация от съседните сгради. Чути са и изстрели след експлозията.

Огромно струпване на сили на реда има в града. Междувременно онлайн изданието "Хюриет Дейли" публикува снимки от мястото на експлозията, на една от които се вижда български автомобил с бургаска регистрация. Засега няма повече подробности за колата и евентуално за притежателя й.

Автомобилът е паркиран в близост до полицейското управление, където е взривен автобусът. 

От българското Министерство на външните работи казаха, че при експлозията няма пострадали наши сънародници, предаде Нова ТВ. Преди няколко месеца насилието в Турция ескалира заради напрежението с кюрдите и конфликта в съседна Сирия.

Засега никой не е поел отговорност за терористичния акт. Турция последните месеци е разтърсвана от атентати, като най-често те са насочени срещу военни или полицейски обекти, което се свързва с почерка на ПКК.

През март отцепилата се от ПКК дисидентска група "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за атака срещу автобус на военните в столицата Анкара, при която загинаха 35 души. В началото на май в Диарбекир, югоизточна Турция, загинаха трима души, а 45 бяха ранени при взривяване на кола-бомба, докато покрай нея минавал полицейски автомобил.

*Кадри, заснети минути след атентата ВИЖТЕ ТУК!!!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови