Поискаха импийчмънт за Дилма Русеф

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Най-големият корупционен скандал изкара милион бразилци на протест

 

Почти един милион души се включиха в демонстрации в Бразилия срещу корупцията, икономическите трудности и настояха за импийчмънт на Дилма Русеф. 

Участниците в антиправителствените митинги протестираха срещу значителната според тях корупция във властта, предаде БТА.

Демонстрациите бяха мирни, но на някои места протестиращите открито призоваха за военен преврат за разпускане на правителството.

В най-многолюдния бразилски град Сао Пауло над 500 000 души се включиха в протестни действия. 

Хиляди хора се събраха на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, а в столицата Бразилия демонстранти, които развяваха знамена и носеха плакати с надписи "Импийчмънт за Русеф!" и "Корупция: колко дълго още ще сте тук", участваха в шествие до сградата на парламента. 

Русеф, която започна втори четиригодишен мандат през януари, е подложена на критики заради намиращата се в застой бразилска икономика, повишаването на цените на енергията и корупционния скандал с държавната нефтена компания "Петробраз". 

Прокуратурата, според която скандалът с "Петробраз" е най-големият случай на корупция, разкриван в Бразилия, разследва десетки конгресмени и настоящи и бивши висши служители по подозрение за участие в схема с подкупи. 

Самата Русеф не е замесена, но демонстрантите казват, че корупцията е широко разпространена в бразилската политика, и настояват за изгонване буквално на цялата политическа класа. 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови