Чакаме Русия да се разпадне

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Полша, Унгария и Румъния ще си върнат територии

 

Руската федерация не може да продължи да съществува в сегашната си форма. Това се казва анализ на агенция "Стратфор" с прогнози за света в периода 2015-2025 г.

Конфронтацията с Русия, причинена от кризата в Украйна, ще остане централна тема в международната политика през следващите няколко години, смятат анализаторите.

Огромната зависимост на Русия от износа на енергийни източници и невъзможността да се предвиждат цени правят невъзможно Москва да задържи институционален контрол върху цялата територия на страната.

"Стратфор" очаква авторитетът на Москва да намалее сериозно, което в крайна сметка ще доведе до разпад на федерацията.

Русия се провали в опита да превърне приходите от продажба на енергийни ресурси в устойчива икономика, като остана уязвима за колебанията на международния пазар. Освен това Руската федерация няма никакъв защитен механизъм спрямо силите на свободния пазар, коментират авторите на прогнозата. Според "Стратфор" тази ситуация ще доведе до повторение на събитията от 1980 г. и 1990 г.

Този род проблеми Русия решаваше в миналото с помощта на тайните служби, но този път Федералната служба за сигурност (ФСБ) е отслабена поради факта, че членове на нейното ръководство участват в икономиката

Тайните служби няма да успеят да ограничат центробежните сили, които ще тласнат регионите вън от контрола на Москва, прогнозира "Стратфор".

В западната част на Русия Полша, Унгария и Румъния ще опитат да си върнат територии, които са загубили в различни периоди. Те ще действат по такъв начин, че да привлекат Беларус и Украйна.

На юг капацитетът на руснаците да контролират Северен Кавказ ще се изчерпи, а Централна Азия ще влезе в период на нестабилност.

На северозапад регионът Карелия ще иска да се присъедини към Финландия, а в Далечния изток крайбрежните райони, които са по-близо до Китай, Япония и САЩ, отколкото до Москва, ще започнат да се държат като независими. Останалите региони няма да търсят автономия, но ще бъдат поставени в ситуация да бъдат автономни, смятат от "Стратфор".

Разпадането на Руската федерация ще доведе до появата на най-големите кризи през следващото десетилетие.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови