Европа изплашена от слънчевото затъмнение на 20 март

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Енергийните системи на европейските държави ще бъдат сринати за 4 часа

 

Европейските компании, оператори на електроенергийната мрежа предупреждават, че предстоящото слънчево затъмнение на 20 март може да наруши сериозно функционирането на енергийната система на цяла Европа. Причината е, че европейските системи са преминали към използване на енергия от слънцето, пише Financial Times. 

По думите на енергетици, във връзка със слънчевото затъмнение трябва да се подготвим за спиране и извънредни събития, които може да засегнат електрическите мрежи на европейските страни. Ефектът от природното явление може да е безпрецедентен. Затъмнението на слънцето, което според астрономите предстои да се случи на 20 март ще продължи около 4 часа.  

Енергийните системи на европейските държави са тясно свързани една с друга. През последните 15 години делът на потреблението на енергия от слънцето е нараснала до 10,5% в Европа. Енергията от слънцето е основен източник за икономиката на някои страни. Например в Германия на делът на този източник се падат 25% от енергията, получавана от възобновяеми енергийни източници. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови