„Южен поток“ вече е „Турски поток“

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

След посещението на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович в Москва стана ясно, че  „Южен поток“ вече е „Турски поток“.

 

Шефчович беше на посещение в Москва, за да се срещне с вицепремиера на Русия Аркадий Дворкович, с руския министър на енергетиката Александър Новак и с директора на енергийната компания „Газпром“ Алексей Милер. Целта на визитата е била да се обсъди ситуацията около „Южен поток“ и позицията на Русия за газовия хъб край Варна.

По-рано днес темата за „Южен поток“ беше обсъждана и в парламента. От думите на премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна стана ясно, че България е дала правомощия на ЕК да води преговорите за „Южен поток“.

В ранния следобед Борисов обеща на депутатите информация за срещата на Шефчович в Москва. Оказа се, че руската позиция е непреклонна - „Южен поток“ приключи, на дневен ред е „Турски поток“, заяви президентът на “Газпром“ Алексей Милер, цитиран от РИА Новости. И тъй като вече няма „Южен поток“, сега ЕС трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по „Турски поток“, обясни той. Междувременно Марош Шефчович заяви, че ЕС е готов да разгледа предложението на ръководителя на “Газпром“ Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб. м. руски газ от Турция.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови