В Одрин: Хем прясно, хем вкусно, а и на кяр 

Българинът отново заля пазарите там, все още е доста евтино

За да се подготвят за празниците, българите търсят ниски цени и високо качество на турските пазари, пише всекидневник Daily Sabbah.

Според автора нашенците идват на големи групи, за да пазаруват в Турция, където качеството е високо, а цените – ниски.

Най-популярен сред българите е разположеният на северозапад град Одрин, където разнообразието е голямо. Там пазаруващите могат да намерят както домашни потреби, така и дрехи. Храна е забранено да се внася, но винаги има начин да си донесете прясно сирене, кашкавал и техните божествени маслини и зехтин.

Сривът на лирата направи Турция изгодно място за пазаруване, не само за хората от пограничните райони, но и от цяла България.

За да привлекат още туристи, в града са поставени табели на български, а в интернет са пуснали сайтове, за да може комуникацията между търговците и купувачите да е по-лесна.

За да отговорят на интереса, от страна на българите, търговците в турския град започнаха да учат и български език.

Сред първите записали се на курс е Айше. Тя работи в хотел, в който отсядат предимно българи и е важно да ги разбира. Обучението е безплатно и се организира от Търговската палата.

"Интересът е не само от продавачи но и от хора от администрацията, дори полицаи. Обучението е четири месеца , като целта е да научат български език говоримо", посочва Реджеп Зъпкъкурт, председател наа ТПП-Одрин.

От началото на годината на курс по български език са се записали 120 души от Одрин.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови