Наплив от туристи в Анталия

Перлата на турското Средиземноморие Анталия е в разгара на най-добрия си сезон след кризата отпреди три години.

8,924 милиона чуждестранни туристи от общо 193 страни са почивали в Анталия от началото на януари до края на месец юни т.г.

По данни на областната дирекция за туризъм и култура с 16 на сто повече чужденци са посетили Анталия в сравнение със същия период на миналата година. 

През юни са отбелязани три дни с рекорден брой туристи, като за целия месец те са 2 млн., а общо за полугодието са надхвърлили 5 млн. души.

Най-голям за този период е броят на руските туристи - 2,976 милиона. В сравнение с миналата година през настоящия сезон 12,4 на сто или 329 253 повече руски туристи са посетили Анталия. Броят им се преценява за рекорден.

Руските туристи съставляват 37,9 процента от общия контингент на туристите от чужбина, които почиват в Анталия. Следва Германия с 1,326 млн. туристи, като при тях увеличението в сравнение с миналата година е 18,7 процента. 

Третото място е на украинските туристи, които тази година са с 5 на сто повече и са достигнали 459 822 души. 

Прави впечатление нарасналият интерес на европейските туристи към почивките в Анталия. От Норвегия са пристигнали 65 но сто повече посетители, от Словакия ръстът е 43 процента, от Румъния - 30 на сто. Между 8 и 30 процента е увеличението на туристите от Чехия, Холандия, Швеция, Белгия, Дания, Великобритания, Полша, посочват от областната туристическа дирекция.

България не се посочва измежду европейските страни, които са изпратили значителен контингент туристи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови