Италия отваря границите за туристи от ЕС от 3 юни

Италианското правителство прие рано тази сутрин указ, който разрешава свободното пътуване до и от чужбина от 3 юни, предаде Ройтерс.

Агенцията определя този ход като важен етап от смекчаването на ограничителните мерки заради новия коронавирус в Италия, която въведе едни от най-строгите рестрикции в света.

Според днешно правителствено комюнике, цитирано от Франс прес, Италия ще отвори от 3 юни границите си за туристи от Европейския съюз и ще премахне задължителната карантина за чуждестранни посетители. Мерките бяха огласени през изминалата нощ след продължило близо 10 часа заседание на кабинета.

В комюникето се уточнява, че те се прилагат "съгласно връзките, произтичащи от правния ред на ЕС" и може да бъдат променени при евентуален "епидемиологичен риск".

С разрешаването на свободното пътуване от 3 юни, италианското правителство се надява да спаси летния туристически сезон. Това ще има важно значение за възстановяване на националната икономика, от която туризмът е ключов сектор, тъй като представлява 13 процент от брутния вътрешен продукт на страната.

"Отварянето на италианските граници за европейски граждани ще благоприятства не само туризма, но ще спаси и реколтата с връщането в страната на около 150 000 сезонни работници от Румъния, Полша и България", отбеляза днес един от най-големите профсъюзи на земеделски производители - Колдирети.

От 3 юни италианското правителство ще разреши също свободното пътуване между отделните области. Някои регионални власти искаха това да стане по-скоро, но премиерът Джузепе Конте настоява за постепенно завръщане към нормалността, за да бъде предотвратен втори пик на епидемията в страната.

През март Италия стана първата европейска държава, наложила ограничения на национално равнище заради коронавируса. На 4 май правителството пристъпи към първата фаза от разхлабването на рестрикциите, като разреши на заводите отново да заработят и отвори парковете, припомня Ройтерс. В понеделник, 18 май, е планирано да отворят малки и големи магазини за нехранителни стоки, а също козметични и фризьорски салони, барове и ресторанти, за които първоначално бе обявено, че ще възобновят работа от 1 юни.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови