Турските сапунки - финансирани от туристически фирми

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Без значение дали сте "За" или "Против" излъчването на турски сериали, е факт, че те са едни от най-гледаните у нас. Тенденцията се запазва и за още близо 100 страни, които следят с интерес любовните трепети на героите. Това перо на икономиката е важен източник на средства. 

 

Скорошно проучване показа, че тя е сред най-известните имена в Арабския свят, а куклите Барби с нейния лик имат колекционерска стойност в Русия. Име, познато от телевизионния екран в Турция повече от десет години, Бююкюстюн е спечелила награди от различни места по света - от Сърбия и Черна гора до Монте Карло.

Популярният сериал с нейно участие "Гордата Аси" се е излъчвал в 67 държави.  Широко разпространен е слухът, че емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад ал Тани, е един от най-големите й фенове, а сега тя е номинирана за международна награда "Еми" за най-добра актриса. Факт е, че по-малко от десет години турските телевизионни драми  се превърнаха в културен феномен, важен финансов източник и  неоспоримо оръдие на меката власт, както в Турция, така и в  близо 40 страни.

Статистиката на министерството на културата и туризма показва как телевизионните сериали са се превърнали в източник на влияние през последното десетилетие. Над 15 хиляди телевизионни часа драма са били продадени през последните две години на над 75 държави, което е донесло приходи от близо 200 милиона долара.  Приблизително 100 турски сериалa са били изнесени в Близкия изток, Балканите, Кавказ, арабския свят и дори в  Афганистан, Пакистан и Швеция. Стари и нови любими поредици като"Листопад", "Истанбулска приказка", "Майка ми", "Перла" и "Долината на вълците" намериха място в праймтайма в разнообразни страни като Ирак, Иран, Египет, България, Гърция, Македония,  Русия и Казахстан.

Македонците, както и българите, се славят като националисти. Това беше причината през 2012 год. македонското правителство се заигра със закон, ограничаващ излъчването на турски сериали.

"Всички те са интригуващи, но 500 години под турско робство са достатъчни", каза тогава македонският министър на информационното общество и  администрацията Иво Ивановски.  Тезата му подкрепяна от много политици на Балканите, включително и български, но действащ закон така и няма другаде.

Извън пределите ни, нещата са съвсем различни. Сред зрителите извън Турция тези сериали определено служат за насърчаване на туристическата привлекателност на страната и особено на Истанбул.Факт е, че филмовата индустрия получава гарантирана държавна субсидия именно от министерството на икономиката и туризма в съседна Турция, а 90% от спонсорите на всички сериали са туроператорски фирми, хотели, ресторанти и атракциони. Това може всеки да види в дългия списък на спонсорите в края на всяка серия.

"Обичам турските сериали, понеже са толкова романтични и заради тяхната невероятна природа - морето и планините. Мисля, че тази природа привлича хората да отидат и да видят Турция", посочва Мерна Хосам, експерт по социалните медии от Египет.

Феноменът "турски сериал" е изследван и от експертът по ПР Мохамед Зайед. Той обяснява нахлуването и огромната популярност на турските сериали в арабския свят с големия вакуум. 

"Бях привлечена от сагите, защото те имат различни сюжети, сценариите са  удивителни, а музиката е извънземна. Те представят много песни  от своето наследство и се стига до там, че ние ги използваме  като ринг тонове за телефоните си. Актьорската игра е толкова  добра, а плюс е и красотата на актьорите, които изпълняват главните роли", споделя Далия Ахмед, една от анкетираните от Зайед.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови