Необичайно топло време изкара гърците на плажовете

Гърците се отправиха към плажовете и парковете в момент, в който в страната има необичайна за зимата топла вълна.

Хубавото време даде възможност на гърците да забравят за малко от коронавирусните ограничения, предаде Ройтерс.

В Атина, където вчера бяха прогнозирани температури от 23 градуса по Целзий, хората отидоха на плажа, някои дори поплуваха в морето. Други пък се разходиха по крайбрежната алея, докато полицията патрулираше и контролираше множеството.

В последните 50 години подобни високи температури за януари е имало само два пъти - 1987 г. и 2010 г., посочва Националната обсерватория в Атина.

Някои жители на столицата обаче казват, че това не е нормално и че миналата година по същото време си е било студено. Според други обаче хубавото време е нещо добро, тъй като хората не могат да останат вечно затворени и искат да излязат навън.

Гърция е в частична изолация от началото на ноември заради коронавируса. Хората трябва да носят маски на обществените места. В петък ограниченията бяха разширени, в това число и забрана на публичните събирания поне до 18 януари.

Средните температури за януари в Гърция обичайно варират от под 0 до 5 или 10 градуса по Целзий, припомня Националната метеорологична служба. Но сега топъл фронт от Африка промени нещата и дори днес в Атина на едно място на припек бяха измерени 31 градуса по Целзий.

Очаква се топлият фронт да отстъпи в идните дни. За сметка на топлото време в Гърция, на други места в Европа има необичайно от десетилетия насам застудяване - например в Испания, където снегът парализира страната.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови