Руски «ваксинационни туристи» се стичат към Европа

Все по-голям брой руснаци се отправят към Европа, за да получат ваксина COVID-19, тъй като "обиколките с ваксини" набират скорост. Но защо европейската ваксинация е толкова желана?

Разследване на "Дойче веле" търси отговори.

Не е ясно дали руската домашна ваксина Sputnik V скоро ще бъде одобрена на Запад, което затруднява живота на много руски граждани. Това е така, защото влизането в много страни изисква доказателство за ваксинация срещу COVID-19 с ваксина, която е одобрена в Европейския съюз (ЕС).

Не само туристите са засегнати. Много руски граждани също пътуват в чужбина, например по работа или да посетят роднини. Без доказателство за ваксинация, те дори не могат да се хранят навън в ресторант или да се настанят в хотел в някои страни.

Преди месеци ситуацията бе драстично различна. През април редица европейци пътуваха до Русия, за да бъдат ваксинирани със Sputnik V там. По това време нивата на заболеваемост от COVID-19 в страните от ЕС бяха високи и ваксините бяха достъпни само за хора, които бяха особено изложени на риск от вируса поради възрастта, здравословното си състояние или професията си.

В Русия, за разлика от това, Sputnik V бе лесно и бързо достъпна. Но до септември ситуацията се обърна - и търсенето на ваксини срещу COVID-19 в Русия намаля, тъй като руснаците започнаха да се интересуват от ваксиниране в Европа.

Сърбия е най-популярна сред "туристите за ваксина"

"През септември редовни клиенти на някои туристически компании разбраха, че процесът на одобрение за Sputnik V се проточва. Затова те помолиха компаниите да им помогнат да получат достъп до ваксина, одобрена от СЗО (Световната здравна организация)", казва Мая Ломидзе, ръководител на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). Така се появиха "обиколки с ваксини", каза тя.

Заедно с чуждестранни партньори туристическите компании започнаха да организират обиколки до страни, където чужденците могат да бъдат ваксинирани, допълва тя.

В момента руски турист може да се ваксинира без големи препятствия само в три европейски страни. Най-популярна е Сърбия, следвана от Хърватия и Гърция. Сърбия е начело в списъка поради своята достъпност, тъй като руснаците не се нуждаят от виза, за да влязат в страната, а самата ваксина е безплатна. Много руснаци също пътуват до Хърватия - въпреки че се нуждаят от виза - за да получат ваксината на Johnson & Johnson, която изисква само една доза.

Търсенето на необходимите чуждестранни ваксини нарасна. През септември туристическите компании организираха около 10 до 20 пътувания за ваксинация на месец. В края на октомври те вече получават същото количество запитвания на ден за чуждите дози.

Мая Ломидзе не очаква търсенето да намалява, докато Sputnik V не бъде одобрен от СЗО или Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Някои руснаци се ваксинират в Германия

Според Ивета Вердия от руския туроператор BSI Group има няколко причини, поради които ваксинационният туризъм е толкова популярен в момента. 

"Тези, които получават ваксина, одобрена от СЗО или от страните от ЕС, също получават много възможности да пътуват до европейските страни. Някои искат да могат да посещават възрастните си родители в Европа, други имат деца там или са постоянно в командировки. Те не трябва да правят тестове на всеки три дни, за да отидат на ресторант."

BSI Group също така предлага на руснаците пътувания с ваксина до Германия. Те обаче са много скъпи и също така трудни за получаване. Мая Ломидзе каза, че само ваксинацията струва €500 до €800 ($563-$901) в Германия. Освен това има такса за преводач на BSI Group от 60 евро, а цените за настаняване и други услуги в Германия са много по-високи, отколкото в Сърбия или Хърватия, добави тя.

Ваксинирането на чужденци не е официално разрешено в Германия, но в някои случаи на хората дори не са поискани паспорти преди ваксинация, според руския туроператор Чайка-Тур. "Няма пакетни обиколки до Германия за тези, които искат да получат ваксина там, и в момента не може да има, защото ваксинацията не е причина за влизане в Германия", казаха от компанията.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови