Рекордно количество руски петрол плава в открито море 

Рекордно количество, равняващо се на около 62 млн. барела руски суров петрол Urals, се намира в плавателни съдове в морето, показват данни на фирмата за енергийни анализи Vortexa, докато търговците се борят да намерят купувачи за суровия петрол. 

САЩ и други страни забраниха вноса на руски суров петрол и петролни продукти заради инвазията в Украйна, а други избягваха закупуването на руски петрол от страх от бъдещи санкции. Паралелно с това и Европейската комисия обмисля ембарго на руския петрол, припомня Reuters. 

Обемът на натоварения в танкери суров петрол Urals е три пъти по-висок от периода преди войната, сочат данни на Vortexa, въпреки че износът на руски петрол падна до 6,7 млн. барела на ден през май, което е спад от около 15% спрямо 7,9 млн. барела на ден през февруари. 

„Цифрите, които показват, че руският износ все още е сравнително силен, не разказват цялата истина“, казва базираният в Хюстън енергиен стратег Клей Сийгъл. 

"Износът на руски петрол по море продължава да нараства." Броят на товарите Urals в морето, плаващи без определена дестинация, е 15% от общия брой, което също е нов рекорд, добавя Сийгъл. 

Част от петрола може да пътува транзитно към неразкрити купувачи, докато друга може да е непродаден товар. Повечето барели са насочени към Азия, главно Индия и Китай, които увеличиха вноса на руски суров петрол.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови