Икономическата ситуация ще се влоши през 2023 година 

         

Поскъпването на електроенергия, торове и храни през следващата година може да бъде дори по-значително от тази година. 

До момента световната криза в тази сфера е засегнала най-много южните страни. 

„Следващата година може да бъде още по-трудна от гледна точка на поскъпването на енергията, на торовете. Трябва да сме подготвени и за поскъпването на храните", каза германският канцлер Олаф Шолц по време на реч на Глобалната среща на върха на ООН по храните.

В същото време германският канцлер нарече „руска дезинформация“ твърденията, че по-голямата част от украинското зърно, изнасяно от черноморските пристанища като част от хранителна сделка, отива от развиващите се страни и държавите с икономики в преход.

На 22 юли в Истанбул бяха подписани многостранни споразумения за премахване на ограниченията за доставка на руски продукти за износ и за съдействие на Русия за износа на украинско зърно. Сделката, подписана от представители на Русия, Турция, Украйна и ООН, включва износ на украинско зърно, храни и торове през Черно море от три пристанища, включително Одеса.

В същото време Москва многократно е обръщала внимание на факта, че чуждестранните партньори не спазват сключените споразумения: повечето от украинските кораби отиват не в развиващите се страни, а в Европа.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови