ЕС дава дронове и радари за българо-турската граница?

Имаме общ интерес от силни външни граници. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, съобщава БТА.

По нейни думи най-належащо е положението по сухопътната граница между България и Турция.

Можем да подсилим границата със средства за управление, можем да осигурим инфраструктура и оборудване като дронове и радари, както в последните години направихме за Румъния, Испания, Гърция и Полша, можем да увеличим присъствието на Фронтекс, изреди тя възможните мерки.

Фон дер Лайен допълни, че ще представи тези и други предложения, свързани с миграцията, на насрочената за следващата седмица извънредна среща на Европейския съвет.

Според нея са необходими действия за пресичането на незаконната миграция през Средиземно море, за борба с каналджиите и за разширяване на възможностите за предоставяне на убежище на нуждаещите се и за връщане на онези, за които няма основание да останат в ЕС.

Шефът на ЕК отбеляза, че все още много малко от решенията за връщане на незаконно пристигнали мигранти се изпълняват. За сметка на това значително нараства броят на новопристигналите.

Тя настоя решенията за връщане, издадени от една държава от ЕС, да се признават и в останалите страни от блока.

Фон дер Лайен посочи, че засега само няколкостотин бежанци, получили международна закрила, биват разселвани на доброволна основа между европейските държави.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови