Скъпи хотели, храна и бензин, но туристите не се отказват от Гърция

Скъпите хотели и високи цени в Гърция не отказват туристите, голяма част от местата за настаняване са резевервирани и за септември.

Ресторантите също са качили цените, а цената на бензина продължава да е висока, съобщава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка заради поскъпването на всички услуги, показват данни на Съюза на потребителите. Туристическите пакети са с поне 15% по-скъпи от миналата година. Цените на хранителните продукти са се повишили до 25% за година, което рязко е покачило разходите за клиентите в заведенията.

Една скромна вечеря за двама в обикновена таверна, която миналата година е струвала около 40 евро, вече е минимум 60 евро, споделят клиентите пред медиите.

Вече 80% от хотелите и частните квартири са резервирани от чужденци, а останалите се предлагат на почти двойна цена за нощувка. Студио в Санторини достигна 350 евро нощувка.

Непосилни за много гърци и чуждестранни туристи са високите цени на фериботите, коментират медиите. Ако се избере за почивка континенталната част на страната, в бюджета трябва да се предвиди и високата цена на бензина. Засега средната цена на литър бензин е 1,82 евро, а на дизела 1,54 евро с тенденция за покачване.

Според министерството по туризъм се очаква много силна година, като чуждестранните туристи ще са с 20% повече.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови