Пътеводител за българи в Париж за олимпийските игри

Как да стигнете до основните спортни съоръжения в Париж, кои са най-изгодните билети за градския транспорт в града, както и кои са приложенията, които могат да улеснят престоя ви във френската столица по време на олимпийските игри -

"Дневник" обобщава отговорите на тези и други въпроси в кратък пътеводител за всички, които предстои да станат свидетели на Париж 2024 между 26 юли и 11 август.

Достъп

Организацията на най-голямото спортно събитие в света доведе до въвеждането на безпрецедентни мерки за сигурност. Така, седмица преди откриването на олимпиадата бяха въведени различни пропускателни зони около основните олимпийски съоръжения, а достъпът до зоната около река Сена става само с QR код до началото на Олимпиадата.

Градът е разделен на две зони - червена и сива.

Преминаването на автомобили през червената зона е позволено само при представяне на "Pass Jeux" - документ, който се получава след регистрация в специална онлайн платформа. Зоната ще бъде активна всеки ден, два часа и половина преди началото на спортните събития от програмата на Олимпиадата и ще става неактивна един час след края на последното състезание за деня.

Сивата зона е активна до 26 юли. Преминаването през нея е напълно забранена за превозни средства. Зоната остава достъпна само за пешеходци, които имат "Pass Jeux", който може да се получи и ако имате резервация за музей, който попада в нея. Сивата зона обхваща бреговете на Сена и основните забележителности по нея, покрай които ще се проведе и церемонията по откриване на Олимпиадата, която за първи път ще бъде извън стадион.

Транспорт

Предвид мерките за сигурност, метростанциите в града, водещи до основните забележителности, които са част от програмата на Олимпийските игри, са затворени още от месец май.

Нормалното функциониране на линия C на транспорта RER, която минава покрай Сена, също ще бъде нарушено, като станциите "Champ de Mars - Tour Eiffel", "Pont de l'Alma" и "Musée d'Orsay" са затворени от 18 до 25 юли включително.

Цените на транспорта

За да успеят да компенсират допълнителните разходи за влакове, автобуси и услуги в метрото, оценявани на 250 млн. евро, билетите в градския транспорт поскъпват значително. Така, от 20 юли цената на единичен билет Т+ (валиден за метрото, трамваите, автобусите и RER) се увеличи до 4 евро от 2,15 евро. Цената за 10 билета скочи от 17,35 евро на 32 евро. Тези тарифи ще останат в сила до 8 септември, когато е и краят на параолимпийските игри.

Цените не се променят за хората, които вече имат активни абонаменти.

Така, една от най-изгодните опции остава абонаментът Liberté+. С него, след безплатна регистрация и предоставяне на банкови данни, туристите имат възможност да пътуват неограничено из цялата транспортна мрежа на града, на единична цена от 1,73 евро за пътуване. Пътуванията, извършени с абонамент Liberté +, се таксуват според реалното потребление и се заплащат в месеца след извършването им.

С вече купен абонамент Liberté+, пътуващите могат да изпратят код и до 5 нови абонати чрез акаунта им в приложението "IDF Mobilités". С това те, заедно с всеки нов абонат, получават 5 безплатни пътувания, които ще могат да използват през месец август.

Географията на игрите в Париж

Едно от основните постижения на игрите в Париж е, че забележителностите на града се превръщат в декор на състезанията.

Така, пред Айфеловата кула е изградено временно съоръжение за плажен волейбол, площад "Конкорд" е преобразен в площадка за каране на скейтборд, BMX, баскетбол 3х3 и брейкденс, а в градините на двореца "Версай" ще се проведат състезанията по конна езда и модерен петобой.

Новопостроените спортни съоръжения, сред които олимпийският воден център и олимпийското село, се намират основно в предградието Сен-Дени, на север от Париж. Там се намира и най-големият стадион във Франция "Стад дьо Франс", където ще се проведат състезанията по ръгби и лека атлетика.

За да се стигне до стадиона, възможните маршрути са:

  • Спирка "Стад дьо Франс Сен Дени": RER D, след това 900 м пеша до стадиона;
  • Спирка "Saint-Denis-Pleyel": метро (линия 14), след това 1,2 км пеша до стадиона;

От организаторите на Олимпиадата препоръчват да не се използва метрото (линия 13) и RER B поради големия брой хора, които се очакват по тях, макар да са възможни маршрути.

Стадионът "Ролан-Гарос" ще бъде мястото, където ще се проведат състезанията по тенис от 27 юли до 4 август. Между 6 и 10 август там ще се проведат и финалите на състезанието по бокс. За да се стигне до стадиона, възможните маршрути са:

  • Спирка "Avenue-Foch": RER C, след това с безплатен автобус Paris 2024;
  • спирка "Porte-Dauphine": метро (линия 2) или трамвай T3b, след това с безплатен автобус Paris 2024;
  • спирка "Porte-d'Auteuil": метро (линия 10), след това 600 м пешa;

В арена "Porte de la Chapelle" ще се проведат състезанията по бадминтон и художествена гимнастика. За да се стигне до една от малкото новопостроени зали, препоръчителните маршрути са:

  • Спирка "Porte de la Chapelle": трамвай T3b / метро (линия 12), след това 300 м пеша
  • Спирка "Rosa Parks": RER E, след това 1.15 км. пеша

Съвети за престоя в Париж

Пътуването до Париж по време на олимпийските игри би могло да бъде особено трудно без предварителна подготовка. "Дневник" ви предлага и списък с приложения и платформи, които да улеснят посещението ви във френската столица.

  • "Transport Public Paris 2024" е приложението, с което може да следите транспорта в града и да изчислите времето на придвижването ви в реално време;
  • Уебсайтът "Anticiper les Jeux" ще ви помогне с интерактивна карта, която показва всички задръствания в града и техния ефект върху трафика и градския транспорт;
  • Официалното приложение "Paris 2024 Olympics" дава информация за датите на състезанията и спечелените медали от различните делегации, а "Paris 2024 Tickets" е приложението, което помага с организацията на билети и с тяхното преотстъпване.
  • Не на последно място, "Ici Toilettes" е приложение с карта, която ви показва всички публични тоалетни в Париж, както и ресторанти, които ще ви позволят да използвате техните.

 

Коментари   

#1 Johnette 29-07-2024 08:55
I'd like to find out more? I'd care to find out some additional information.

Feel free to visit my website ... web: [censored]url
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови