Русия наложи ембарго на себе си

В коментари за ответните санкции на Москва срещу Запада централният печат в Русия разсъждава ще пострада ли националната хранителна сигурност. Родните производители са въодушевени и готови да компенсират на руското население забранените вносни храни, пише "Независимая газета".

Надежди изпълват и доставчиците в страните, незасегнати от контрамерките, най-вече в Латинска Америка.

Кремъл забрани изцяло вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия в отговор на санкциите, наложени на Русия от Запада заради ролята й в украинската криза.

"Предлагането все едно ще спада, а цените ще растат. Може да задържим инфлацията само ако успеем да осигурим непрекъснати доставки. Това обаче е малко вероятно", прогнозира икономистът Владимир Бессонов.

В социалните мрежи вече започнаха да се публикуват снимки от опразнените щандове в магазините.

Експерти допускат, че забранени храни ще попадат на руския пазар през Беларус и Казахстан заради отворените граници в рамките на тристранния Митнически съюз.

"Европейски храни ще бъдат внасяни чрез контрабанда и съвсем легално след преработка в страни от Митническия съюз", пише "РБК дейли", според който през Беларус в Русия може да бъдат внасяни към 20 на сто от забранените стоки.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови