Датско летище е най-ефективното в цяла Европа

Летище Копенхаген спечели първото място за 10-ти път

 

Проучване на Air Transport Research Society поставя датското летище "Kastrup" на челно място за 10-ти път през последните 12 години. Според анализаторите постоянното оптимизиране и ефективно използване на капацитета са основна причина летището в Копенхаген да не отстъпва първото място вече толкова години.

Една от последните иновации в "Kastrup" са сензори поставени на тавана, те откриват дали пътниците се движат или стоят на едно място. Целта на устройствата е да помогнат за предотвратяването на дълги опашки. Летище Копенхаген първи проявяват интерес и към самостоятелни чек-ин машини, с които отново се избягва от досадните опашки. В момента около 50% от пътниците, използват тази услуга като по този начин летището е намалило разходите си за пътник с 1,7 %. Броят на пътниците през изминалата година достига 26,6 милиона. Летище "Kastrup" е най-голямото летище в цяла Скандинавия и едно от най-старите летища в  Европа.  

„Ние виждаме тази награда като признание за нашите усилия и укрепване на позицията ни като един от основните центрове в Северна Европа. Въпреки, че за 10-ти път от 12 години насам Летище Копенхаген получава награда за най-ефикасно летище в Европа, това не е нещо, което ние приемаме за даденост. Ние непрекъснато работим за увеличаване на удовлетвореността на нашите клиенти. Работим също за увеличение на ефективността чрез автоматизация и самообслужване като решения. Така намаляме разходите на нашите партньори; авиокомпании, обработки на фирми, наематели и всички други, които правят бизнес в летище Копенхаген", споделя Томас Уолдбай, изпълнителен директор на Copenhagen Airports.

Всяка година Air Transport Research Society подготвя анализи на повече от 200 летища, за да се стигне до най-ефективните във всички основни региони на света. Основните критерии в проучването на изследователската група са производителност, цена и ефективност. Други европейски летища, които попадат в класацията за ефективно летище са Атина, Рига и Люксембург.

По статията работи: Диляна Тодорова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови