Европейският съюз застана зад България

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

„България е част от европейското семейство. Тя не е малка страна и зад нея застава цяла Европа“, това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция с Бойко Борисов. 

„Ние трябва да направим това, което е най-добро за България, съответно и за Европа. Бойко и аз ще намерим най-доброто решение“, категоричен бе Юнкер. 

Според председателя на ЕК „Южен поток“ може да бъде построен, но топката е в полето на Русия. 

Българският премиер коментира изказването на Владимир Путин от Анкара като преднамерено. „Несправедливо е България да бъде посочена като основна причина за спиране на „Южен поток“. През трасето на проекта минават 6 страни, България е дала своето съгласие, но само при спазване на европейските закони“, каза Бойко Борисов. 

Повдигнат бе и въпросът за наложените санкции над Русия. Борисов заяви, че подкрепя санкциите, макар най-губеща да е България, заради значителния спад в износа. „Не знам, дали тези санкции са сериозни за Русия, но за България те са тежки. Подобна беше и ситуацията с размириците в Косово, когато отново България бе пресирана от случващото се“, припомни Борисов като определи Косовската война за една от основните причини България да е сред най-бедните страни в ЕС.

Според Жан-Клод Юнкер България вече е готова да се присъедини към Шенген.

„За мен България не е като всяка друга страна, а се чувствам свързан с нея и ще направя всичко възможно тя да намери по-добро място в Европа“, сподели Юнкер. Той не пропусна да похвали добрата работа на Кристалина Георгиева в Европейската комисия. 

Председателят на ЕК заяви още, че ще работи с България и по новия инвестиционен план на Европа, който самият той представи преди дни пред Европейския парламент.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови