Туристическият бизнес скочи на волфрамова мина

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Членовете на Бургаската регионална туристическа камара  подписват масово декларацията на Съвета за устойчиво развитие на туризма против отварянето на мина за добив на волфрам.

Инвестиционното намерение за добив и преработка на волфрамова руда в находище „ Грънчарица Център“ от фирма „ Ресурс 1“ АД  в района на Велинград предизвика гнева на браншовите организации и основателна тревога за опазването на минералните извори в планинския град, който е лицето на България за успешен СПА туризъм. Туристическите организации са притеснени от факта, че това ще нанесе непоправим удар върху туризма като цяло и най- вече върху туристическия поминък на Велинград.

„ Липсата на проучване и достатъчна информация води до основателни тревоги на хората в района за бъдещето на туризма и съхраняването на природата. Не е добра практика да се дават приоритети на частните интереси за сметка на местната общност“ , се казва в Меморандума, който е първа стъпка за решаване на проблема.

Меморандумът за подкрепа на местната общност и преустановяване намеренията на частната фирма за добив на волфрам е подписан от Българска туристическа камара, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българската асоциация на туристическите агенции, Българска асоциация за селски и алтернативен туризъм,  Коалиция „ За да остане природа в България“ , Гражданска инициатива за опазване на културно- историческото наследство и др.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови