Спират "Южен поток" заради България

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Русия не може да продължи с изпълнението на "Южен поток"при сегашните обстоятелства. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган в Анкара, цитиран от руските медии.

Най-сериозната причина за спирането на проекта, изтъкната от Путин, беше България, която не дала зелена светлина на "Южен поток" и която не показвала, че действа като независима държава. "Ако България не се държи като суверенна държава, трябва да иска пари от Европейската комисия", заяви още руският президент.

Путин заяви, че заради спирането на проекта България ще трябва да си търси компенсации от Европейския съюз. "България се лишава от 400 млн. евро годишно, които иначе би получавала като транзитни такси", каза Путин, цитиран от РИА Новости.

"Ние не можем да започнем работа в морето, докато нямаме разрешение от България да започнем строителството за стотици милиони долари, защото е нелепо да стигнем до брега на България и да трябва да го спрем", подчерта Путин.

Той отбеляза още, че българските му колеги са го уверявали преди, че ще направят всичко възможно за реализацията на "Южен поток", тъй като това е изгодно за страната.

"Ако Европа не иска да се реализира проекта, ние няма да го реализираме", изтъкна руският президент и подчерта, че Русия ще пренасочи газовите потоци към други региони на света, в това число щели да ускорят и реализацията на проектите за втечнен газ. 

Малко по-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер директно обяви проекта "Южен поток" за закрит. Няма да има връщане към проекта за газопровод „Южен поток“, той е затворен, заяви той.

По време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, Путин уточни, че Русия ще увеличи "по молба на турските партньори" газовите доставки с 3 млрд. кубични метра газ годишно. Това ще стане по "Син поток". За целта е договорено и разширение на капацитета на "Син поток" - с нов тръбопровод, за пренос на 63 млрд. куб. метра годишно.

Според доста експерти именно "Син поток" е пречка за "Южен поток", защото при добра връзка между България и Турция "Южен поток" е безпредметен. Путин обаче даде да се разбере, че Москва е била напълно готова да започне изграждането на още един тръбопровод за осигуряването на потребностите на турската икономика от синьо гориво и да създаде на границата допълнителен газов хъб. На практика новата тръба покрива капацитета, който се готвеше за "Южен поток".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови