Заради COVID-19: Гларусите се научиха да ловят риба в морето

Заради пандемията от коронавирус хората по света останаха затворени по домовете си, а множество индустриални производства спряха.

Всичко това подобри рязко качеството на въздуха, а природата започна обратно да превзема своята територия.

Откакто Италия е поставена под карантина, в каналите на Венеция се появиха лебеди, а в пристанището на Каляри – дори делфини.

Градски езерца в Милано също закипяха от животинско присъствие – костенурки и нутрии се появиха там. 

Във фонтана Ди Треви в Рим заплуваха патици, по площадите на Вечния град поникна трева.

В Бургас също се наблюдава един природен феномен – гларусите започнаха да се учат да ловят риба в морето!

Ще кажете, че това е естествено за хищните пернати, но не! Десетки поколения гларуси не са вкусвали рибка, уловена от самите тях. Те се изхранват от контейнерите за боклук, от остатъците покрай ресторанти, капани, пицарии и закусвални. Крадат и от ръцете на хората.

Заради това птиците са загубили инстинкта си да ловят риба. Покрай пандемията обаче те си го възвърнаха. Липсата на работещи заведения и малкото отпадъци, които изхвърляха хората по време на извънредното  положение, подгони гларусите отново към морето.

Така те започнаха да се учат да хващат рибки, наблюдавайки кормораните.

Веднъж опитали вкуса, те вече не пожелаваха храната, подхвърляна им от хората, както видя meduzata.com на бургаския плаж.

Твърди се, че цар Фердинанд взел от Франция няколко двойки гларуси и ги заселил на остров Свети Иван до Созопол. От тогава птиците са превзели почти цялата страна, тъй като нямат естествени врагове. Гларусите са стигнали дори до София.

Популацията им се е разраснала неимоверно, те убиват гълъби и по-малки птички. Дали ще продължат с възродените си навици да ловят риба, предстои да разберем.

Още един природен феномен се наблюдава в Бургас покрай коронавируса.

Уличните котки тук никога не са били толкова дебели, колкото са в момента. Бургазлии се притесниха, че след като затвориха заведенията, пухкавите талисмани на града няма какво да ядат и ги хранеха. 

Десетки човеци се грижиха за котките и те се угоиха и загладиха косъма. 

Останалите представители на животинския свят си живеят както преди.

Текст: Ирина ГЕНОВА

Снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови