Снимките компромат за Борисов са без монтаж, правени 2017-2019

Увеличение на пистолета на нощното шкафче и на златно кюлче в чекмеджето. Вижда се, че пистолетът е марка „Глок“ 17C.

С такава марка пистолет Борисов ходеше запасан навсякъде като главен секретар на МВР, и потвърди сега че не се разделя с пистолета си. Кюлчето е марка марка Umicore 250 г., германски, с надпис FEINGOLD 999,9 и сериен номер като банкнота.

„Биволъ” и “E-вестник” дадоха за техническа експертиза снимките от спалнята на Борисов, каквито бяха разпратени до няколко издания.

Проверявани бяха общо 9 различни снимки, 5 изпратени на електронната поща на “E-вестник” и 4 изпратени на „Биволъ”. В интернет циркулират и други снимки, изпратени до други сайтове, но поради липса на достъп до оригиналните файлове, те не са обект на този анализ.

Кой и кога е пратил снимките?

Снимките са изпратени от различни податели през сървъра за анонимна поща guerillamail. Този сайт генерира еднократни адреси за всяко изпратено съобщение. 

До “E-вестник” е писал потребител Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. в 10:20 ч, българско време. 

До „Биволъ” е писал Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. в 10:34 българско време.

Има ли монтаж?

Няма фотомонтажи или фалшифициране с фотошоп, каквито предположения се ширят в коментарите на политици, анализатори и в социалните мрежи.

От 9-те снимки 3 са напълно „девствени”, не са пипани с „Фотошоп”, нито са променяни датите на заснемане в метаданните (бел. ред. – метаданни са описателен текст, интегриран в кода на снимката, в който се съдържа времето на заснемане, вид фотоапарат, смартфон, данни за диафрагма, скорост и др.).

В останалите 6 снимки има промени в метаданните, с цел да се заблуди за времето, по което са правени. 

Снимките са проверявани с програма, която регистрира употребата на софтуер. На снимката със спящия Борисов има регистрация на малък брой данни за употреба на Adobe Photoshop. На останалите няма.

Проверката не се изчерпва само с тази техническа експертиза на тяхното описание (метаданни). Снимките са разглеждани детайлно с увеличения до 1600%, за да се търси намеса в изображението или съмнителни промени. Увеличавани са детайлите на всяка снимка, за да се установят и подробности за предметите и каква връзка имат с обстановката и обитателя на спалнята.

Правени са специфичните анализи Noise Analysis, Error Level Analysis, Luminance Gradient, Clone Detection и Level Sweep, които не говорят нищо на широката публика, но специалистите могат да извършат същите проверки и да потвърдят резултатите. А те показват липса на следи от монтаж. 

Само на снимката, на която се вижда спящият Борисов, има намеса и с „Фотошоп”, която се състои в пропорционално намаляване на размера на изображението в пиксели с приблизително 50% спрямо оригиналното на IPhone 6S (с какъвто е правена снимката).

Няма изрязване на части от кадъра, възможна е лека корекция на яркост и контраст. Точно тази снимка официално беше призната на пресконференцията на Борисов с актива на ГЕРБ като автентична, той каза за нея, че „спинкам щастливо”.

Самият Борисов на пресконференцията си изрази съмнения, че снимките са аранжирани в неговата спалня. Тоест не са фотомонтаж, а поставяне на пачки, злато в чекмеджето на нощното шкафче и заснемането им.

Всички снимки са с размер 3264х2448 пиксела, оригиналният размер на кадъра за IPhone 6, с изключение на тази със спящия Борисов, снимана с IPhone 6S и намалена с 50% до размер 1536х2048.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови