Дико Патронов: Чинарът е опасен в градска среда /снимки/

Чинарите са опасни, когато се използват за озеленяване в градска среда, категоричен е известният лесовъд и бивш директор на РДГ Бургас д-р Дико Патронов.

Огромната корона, преминала центъра на тежеста извън дънера на стъблото, застрашава живота и здравето на хората.

Коментар на известния лесовъд д-р Дико Патронов:

Беше ми зададен въпрос за изсичането на дървета от чинар по бул. Демокрация. 

Чинарът е огромно дърво, бързорастящ хелиотрофичен вид /чувствителен към светлината/ и прекрасен за паркови засаждания. Но не и за улични, тротоарни /1-1.50 м широки плочници/, за каквито е използван в миналото в Бургас, с всички неприятни последици. 

Пример за това е и случаят по бул. Демокрация. Върху тесния тротоар, край високите блокове дърветата, така са се наклонили към осветената страна, че дори и човек да не е лесничей /озеленител/ би се уплашил, че нарушавайки физичните закони, наклонените дървета всеки момент могат да паднат. 

Огромната корона, преминала центъра на тежеста извън дънера на стъблото е опасност за градската среда, в очакване на подбудител за да се изкърти. 

За Бургас това са преди всичко мокрите снеговалежи и ранни зимни снеговалежи преди опадването на листата /случай отпреди 10-на години/. 

По тази причина прекрасният чинар би имал място в парковете и широките пространства, но не и за тротоарно дърво. За съжаление много често сигналите на експертите потъват в популистки акции за "защита на дърветата". 

Така е и с бул. Демокрация, където е видно че отново са засадени чинари! Това става, но ако го правим като в "ония" държави, където се оформят короните на дърветата чрез подрязване - примери от Кан, Марсилия, Виена и др. 

Бургаското озеленяване има вече богат опит, за да могат експертите да подберат най-подходящите дървета за градското озеленяване.

Снимки: Дико Патронов

Добавете коментар


Защитен код
Обнови