Защо разтурянето на палатковите лагери е незаконно

Коментар на Валентин Русалийски

Не мога да съм с вас на площада, но мога да ви дам това!

Бързам да представя моето виждане относно случилото се на Орлов мост силово премахване на палатките на протестиращите от органите на реда, преди да е оповестено „РЕШЕНИЕТО“ на ББ, за което намекна по послушните МУ телевизии снощи.

От историята е известно че в Римската империя (и в други такива) властта се е крепила на „преторианците“, като понякога те са определяли и кой да е императора (пример Калигула).

Това е абсолютно недопустимо при народовластието (или на гръцки δημοκρατία - демокрацията), където цялата власт произтича от народа (чл.1 от конституцията).

Случилото се на Орлов мост е престъпление и ще дам аргументи за това твърдение. 

Европейският съд за правата на човека в решение на Голямото отделение на съда, от 30.06.2005 г. нарича „КОНВЕНЦИЯ за защита на правата на човека и основните свободи“ - "конституционен инструмент на европейския обществения ред"!

Извадено от контест или не, както и да го погледне човек, това означава само едно с присъединяването на ЕС към тази КОНВЕНЦИЯ (виж Становище на пленарния състав на съда на ЕС от 18.12.2014 г. относно съвместимостта на КОНВЕНЦИЯТА и Договора за ЕС и за функционирането на ЕС), КОНВЕНЦИЯТА е инструмент и на ЕС. 

В съображение 157 на споменатото СТАНОВИЩЕ се казва следното:

„Както Съдът е заявявал многократно, за разлика от обикновените международни договори учредителните договори на Съюза са създали нов правен ред, който има свои собствени институции и в чиято полза членуващите в него държави са ограничили във все по-широки области своите суверенни права, и на който субекти са не само държавите членки, но и ТЕХНИТЕ ГРАЖДАНИ“.

Това означава, че гражданите са получили повече преки права, като граждани на ЕС от преди това! Именно тези преки права на европейски граждани бяха погазени, а това е престъпление.

КОЙ погази правата на гражданите? 

На първо място издалият разпореждането към органите на реда. 

На второ място това е политическото ръководство на органите на реда. 

Тук трябва да се каже още нещо – дори армейският устав повелява, че незаконни заповеди не се изпълняват. Следователно и професионалното ръководство не е съвсем невинно в случая. Дори и редовите изпълнители. 

Имам познати и приятели в редовете на МВР, сред тях има и офицери – да скъпи мои, обичам ви, но непознаването на закона не освобождава от спазването му.

Казвам това, защото на много от нас не им е ясно, че в момента у нас действат два вида правни норми – наши, национални и европейски, които действат над националните норми. 

Пример за това е споменатата КОНВЕНЦИЯ. 

Има и друга особеност, нашите норми са в рамките на едно „писано законодателство“, докато европейските норми са с характера на „прецедентно право“, където съдебни решения имат задължителен характер при правоприлагането. 

Казвам всичко това, за да стане пределно ясно, че разпореждането и заповедите в случая са били незаконни и че българските полицаи в никакъв случай и по никакъв начин не бива да си позволяват да „обуват ботушите на преторианците“, защото при народовластието тези въпроси се решават с избори, а в кризисна ситуация с незабавни избори.

И още нещо, в момента пред този, от когото произтича всяка власт по конституция - народа, не се отчита по никакъв начин една от властите – съдебната. 

Освен това съдебната власт трябва да е независима от другите власти и това е задължително. Това е препоръката и на венецианската комисия, само че у нас това е направено толкова изкривено, че магистратите у нас в момента не се отчитат пред никого и за нищо.

Може би новият вариант на конституция трябва да предвиди и това - изборност на някакви нива в съдебната система, за да произтича властта им действително от народа. Това по никакъв начин няма да навреди на независимостта им от другите власти! 

РАЗЯСНЕНИЯ ОТНОСНО ХАРТАТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА 

КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ОСНОВНИТЕ СВОБОДИ

Добавете коментар


Защитен код
Обнови