Андрей Райчев: След малко и Борисов, и Радев остават без изход

В момента наблюдаваме сблъсък кой е по-силен. Ако това е канадска борба обаче, да не стане така, че най-накрая да се счупи масата. Това каза социологът Андрей Райчев в студиото на БиТиВи.

Двамата с Димитър Ганев от "Тренд" коментираха политическата криза в страната.

Изходът е президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов заедно да определят един човек, на когото и двамата имат доверие. Те все още имат този ход, но Андрей Райчев предупреждава, че "след малко няма да го имат".

Сега и двамата имат подозрения - Борисов подозира, че Радев иска да му отнеме силово това, което му се полага, а Радев се съмнява, че Борисов иска да манипулира изборите, обясни още Райчев.

"Вчера се очакваше развръзка, а то се случи завръзка", посочи Андрей Райчев.

Месеци наред сме свидетели на неща, които чупят държавата, обясни той и предупреди, че отиваме към политически сблъсък, който обаче не е между партии, а е държавен. Това стига до крайности, напрежението е изключително голямо - "чупят държавата".

Единствената компромисна позиция в момента е тази на ДПС - оставка и да премиера, на президента - което обаче, според Райчев, е утопия: "То единият няма да си тръгне, та камо ли и двамата."

Андрей Райчев предупреди и че идеята на свикване на Велико народно събрание ще тласне държавата в такъв хаос, от който ще бъде изключително трудно да се излезе.

Относно напрежението на протеста снощи и Райчев, и Димитър Ганев бяха категорични, че всякаква ескалация на страстите между протестиращи и полиция носи само негативи за целта на протеста. Провокациите наливат вода в мелницата на властимащите, според Ганев, който оценява ситуацията като "позиционна война между властта и протестиращите".

Изследванията на общественото мнение и нагласи от август месец показват, че ГЕРБ са загубили периферията си на подкрепа, но пък държат едно много втвърдено ядро. Ако Борисов подаде оставка, рискува да загуби и това, което му е останало, посочи Ганев. Има вариант Борисов да подаде оставка и отново ГЕРБ да си направи служебен кабинет на експертна основа.

Според него категорично няма да има Велико народно събрание без подкрепата на ДПС. Анализаторът по-скоро е притеснен, че едни избори може и да не разрешат кризата, тъй като предстои сложен фрагментиран парламент с групи, които не разговарят по между си. "Нови избори - добре, но това не означава, че ще има правителство и стабилност", допълни Ганев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови