Румен Драганов: В туризма концесионерите са по-силни от премиера 

"Колкото пъти говорим с управляващите туризма, те до такава степен са предали интересите на българския туризъм, че в момента дори не могат да водят преговори с техните наематели - концесионерите на плажовете.

Те се явяват по-силни и от министър, и от министър-председател". 

Това заяви в студиото на "Денят започва" на БНТ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.  Кметове и главни архитекти продължават да издават разрешения за строежи, алармира и срещу презастрояването той. Драганов предупреди за корупция в общините и отрицателното влияние на презастрояването върху туризма. Инвестиралите в туризма страдат от това, че кметовете им непрекъснато разрешават нови и нови строителства и пада средната заетост и средната цена на тези, които вече са направили вложения в туризма, освен, че се нанасят щети на природата, поясни експертът. 

"Някакви хора с някакви куфари пари се размотават из страната и като хванат някакво кметче и пуф - започват да строят някакви неща тук и там и сега виждаме как прокуратурата започва да ги лови един по един", изтъкна Драганов. "Все още виждаме хотели, построени върху пясъка, невидени от главния прокурор, невидени от министър-председателя, за които някои твърдят, че били законни", посочи той и заключи: 

"Изводът е - да си вземем държавата, изводът е, че трябва да станем държава". Драганов е оптимист за туристическия септември, който според него ще е много интензивен в цялата страна. 44 000 легла има в планината и заетостта там е много висока; навсякъде са интензивни пътуванията; магистралите станаха тесни, посочи той. 

Проблем, който изпъкна през летния сезон, е този с местата за паркиране. Това ще е проблем и през зимния туристически сезон. Навсякъде в туристическите комплекси страдаме от липса на паркоместа и диспечирането на свободните места, каза експертът.  

По думите му, "устоя семейният бизнес - къщи за гости, малки семейни хотели, а пострадаха тези, които са планирали нискобюджетен туризъм от чужбина с работници от Украйна и Молдова". 

"Ние сме имали свърхтуризъм през последните години на база на това, че докарваме много нискобюджетни туристи от фирми, регистрирали своите сметки в офшорни компании", посочи Драганов.  Той препоръча да бъдат предвидени средства за ваучери за здравна превенция или ваучери за почивка по 720 лева на човек, които да се дистрибутират от фирмите както ваучерите за храна.  

"Хората са много доволни от това, че цените наистина са по-ниски, но продължават да правят сравнение с Гърция, отбеляза Драганов и изтъкна конкурентността на Гърция. Там не се плаща за чадъри, отбеляза Драганов и предположи, че у нас това не може да се случи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови