Ето как изглежда снегозащитната «зелена стена» от кипариси по АМ Тракия /снимки, видео/

Точно три години след направата на снегозащитния зелен пояс от кипариси на автомагистрала Тракия, положението е видно от снимките.

Т.е. «зелена стена», която трябва да предпазва от снегонавявания аутобана е проскубана, с липсващи растения /извадени, защото са изсъхнали/. Оцелелите пък са едва кретащи вейки, обрулени от ветровете.

Зад тях са поставени бали слама, които не се знае какво предпазват – дали кипарисите от ветровете или магистралата от снега.

Снимките са направени днес на км 330 от автомагистралата, свързваща София и Бургас.

На фотосите се виждат както кипарисите, така и балите слама зад тях и колчетата, които ги подпират.

Цялата бутафорно-клошарска конструкция не е нито естетична, нито функционална.

Според специалистите – ландшафтни архитекти, кипарисите са капризни и не издържат нито на вятър, нито на ниски температури /докато са млади/, нито на наклонени терени.

Подходящ вид за целта е източната туя, която е непретенциозна и в пъти по-евтина.

Хронологията:

През ноември 2017 г. бяха засадени 300 кипариса, като стойността им бе 67 000 лв., платени от бюджета на Агенция пътна инфраструктура. Отделно от това е поддръжката на зеления пояс – мининум с поливането им през вегетационния период.

През декември 2018 г. се хвърлиха отново десетки хиляди лв. за попълване на пропадналите растения, които се оказаха 110 на брой. На всичкото отгоре ефектът е нулев добре, че не валя сняг през тази зима.

За разлика от следващата.

Какво ще се случи пред тази зима вече е ясно. По протежение на участъка Бургас – Карнобат вече се разпъват стандартните снегозащитни прегради.

Колко пък те са функционални – това е друг въпрос.

Не случайно тази отсечка е наречена „лятната магистрала“. При всеки по-сериозен снеговалеж, тя е затворена.

Текст, снимка и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови