Криптовалутите ще ликвидират ли банките?

Дават възможности анонимно кредитиране без посредници и убийствени такси и лихви

Коментар на Валентин Русалийски

Цената на биткойн стигна и подмина 52000 долара и лудницата стана пълна. Миньорите (тези който валидират записите в блокчейн) дневно разпределят 50 милиона долара помежду си от такси. Всъщност таксите не са се увеличавали, но са в биткойни и заради цената му изражението им в долари скочи невъобразимо. 

Тези такси предзвикаха много дружества за електронни пари и банки (изключвам българските), примерно Revolut, Paysera и др. да вдигнат на таксите си за обслужване. Много от клиентите им са разочаровани от това, но изглежда, като че ли нямат избор.

Или пък има?

Споменатата технологията блокчейн е едно публична открита счетоводна книга в която всеки може да пише, при определени условия, но никой нищо не може да изтрие, освен че позволява съществуването на крипто валутите, позволява и нещото нарично „децентрализирани финанси“. Това означава примерно анонимно кредитиране без посредници и присъщите им такси. 

Стартирайки през лятото на 2020 г. тези „децентрализирани финанси“ (DeFi) натрупаха значителни обороти и привлякоха капитал на стойност над милиард долара. 

Но как така – анонимни кредити и не се ли губи много от това? 

Ами не. Може да се обясни, но трябват няколко думи преди да опитаме. 

На първо място трябва да си дадем сметка че биткойн, етериум и др. криптовалути се търсят заради цената им, а не за разплащания, което е основната функция на фиатните пари като долар, евро и т.н. 

Второто нещо е, че тези кредити са задължително обезпечени. Ама как така – какъв заем е като го обезпечаваш пак с пари. Това да не е ипотека. Там поне си ползваш апартамента, т.е. имаш ползи.

При DeFi също има ползи. Работата е там, че цената е онова от което печелят всички притежатели на криптовалути, а тя се определя от търсенето. За да получиш кредит в крипто, трябва да заложиш крипто. Платформите предлагащи тези услуги предлагат допълнителни награди както за тези който депозират криптото което ще бъде представено като заем. Ползи има и за закупилия крипто за да го заложи срещу заема, защото той ще може да си послужи с него и няма да загуби доходността му от повишаването на цената ми за срока на заема. Как да си послужи – това е отделна голяма тема.

Всички имат ползи – как така? Ами цената на криптовалутите се определя от търсенето само. Този механизъм (DeFi) гарантира повишено търсене, т.е. покачване на цената. 

Не се ли прави финансов балон така?

Може да се направи, но може и да се работи добре, без да става балон. 

Примери има и в двете посоки. Монетата Meme coin YAM, през лятото стигна до 60 милиона долара капитализация и в един момент крашна от 60 милиона долара до 0 долара за 35 минути.

На другият полюс е платформата Compond - стабилна, ценена, с много потребители и депозитори.

Няма да се спирам на техническите подробности как се прави такава платформа и/или монета, защото тук не това е целта. 

По-важното е, че има вече много информация за различните платформи и монети. Има публични индекси на доверието на потребителите и резултатите им. Това дава възможност за проучване на кого да се доверите, ако решите да опитате.

И да се върнем към заглавието. Децентрализираните финанси ще заплашат ли съществуването на банките. Комбинацията то крипто валути и DeFi дава много възможности на потребителите. Достъпът до финансови ресурси без посредници наистина е революционна идея и възможност за много хора по света, нямащи достъп до финансови ресурси по банков път. 

На фона на това ЕЦБ се дистанцира от тези процеси като отказва да се занимава с криптовалути, а за цифровото евро ще стартира проучвателен проект през лятото на 2021 г.

Широкото приложение все пак зависи от желанието на потребителите да я използват, защото DeFi и криптовалутите вече са тук и само от потребителите зависи дали ще се случи след повече или по-малко години!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови