Д-р Тони Филипов: Днес крадат лафове, утре ще крадат фондове*

Този текст е публикуван от д-р Тони Филипов в сайта „Редута“ на 2 август 2019 година по повод прекратяването на договора на „Шоуто на Слави“ с Би Ти Ви. Безсмъртен текст.

За съжаление доктора вече го няма и не може да разбере колко прав се е оказал. 

***

„Шоуто на Слави” спря. В последното си предаване водещият обяви, че ще прави нов телевизионен проект “Седем осми”. Негова си работа, не ни засяга. Но щял да прави и партия, а това вече може да ни засегне и то сериозно. 

Партията щяла да се казва “Няма такава държава”. И като всяка партия щяла да се бори за властта и правото да управлява тая държава, дето я няма. На милионите българи, които в претенциозна среда се определят като „Аз не го гледам това шоу“, ще обясня, че името на партията е заимствано от заглавие на песен на Слави. 

Хубава песен, със стойностна музика и още по-стойностен текст:

На трибуната качва се некъв педераст.

Педераст, педераст, но облечен във власт.

В устата му глупости, в очите му злоба.

Той тая власт ще я стиска до гроба,

а щом свърши поредния смешен дебат,

ще отиде да чука в Студентския град.

Има и следното народпсихологично прозрение:

Добър вечер уважаеми зрители.

Спите ли

или чакате да дойдат поредните спасители?

Колко пъти се повтаря старата история?

Изхвърляме единия, прегръщаме втория.

***

Наистина е прозрение. Все чакаме някой отнякъде да се появи и да ни обещае, че ще ни спаси. И ние веднага му се доверяваме. Дето казва д-р Филипов, демек аз, Христос не би могъл да се яви по нашите земи, защото ако беше дошъл и казал: “Вервайте ми!”- ние щяхме веднага да му повярваме… И нямаше да го разпънем, нямаше да стане жертва и да изкупи човешките грехове и цялата история щеше да се преебе…

За спасителите ще говорим отделно. Сега става въпрос за друго. Слави ще направи партия, щом е обещал. И така, както никой не го харесва и не го гледа, току виж взел властта и станал новият спасител. И кой ще е виновен тогава?

Навремето, когато научил, че Ронълд Рейгън е избран за губернатор на Калифорния, американският кинопродуцент Джак Уорнър рекъл: “Ние сме виновни. Трябваше да му даваме по-хубави роли.”

Обаче те му давали тъпи роли в скапани филми и по този начин зорлен го направили политик.

Но що ни трябва да ходим толкоз надалеч. Идентичен случай в наше село. Като научила, че Станишев е станал премиер, Димитрана Александрова, дългогодишен главен редактор на „Сега“, рекла: «Ние сме виновни, трябваше да му пускаме статиите.» Андрей Райчев завел Станишко в редакцията и го препоръчал, ама Димитрана не го харесала. Казала, че пише като „рустикален наивист от времето на народниците” (или нещо подобно) и го напъдила. 

И така, вместо да си пише безобидни статии за международното положение, Станишев се събра с царя и ага Доган, направиха тройната коалиция и той стана премиер. И управлява България 4 години. Ама така я управлява, че Борисов вече 10 години не може да я оправи. То той и не знае как, но това е друг разговор. 

Та кой ще е виновен, ако Слави  стане премиер? Битивито ще е виновно. Ако му бяха продължили договора още някоя и друга година, можеше да си икономисаме поредното спасяване. Ама нямало гледаемост шоуто… Голяма работа! Каналето да не би да имаше? Но БНТ го държа години, докато се разбра, че е умряло и няма да възкръсне. Та можеше, не е да не можеше.

Весето Седларска се пошегува, че «Няма такава държава» ще е първата партия с балет. Но мен повече ме плашат сценаристите. Представяте ли си Сиромахов министър? А Тошко сценариста? Сега, разправят, крадяли лафове, тогава ще крадат фондове. Така, де, казано е, че който открадне игла, може да открадне и хазна.

Откакто Борисов се е възкачил на престола повтаряме, че най-страшното на управлението на ГЕРБ е, че след него всеки ще има основание да поиска да поуправлява държавата.

Защо и Тошко сценариста да не опита?! Да не е по-прост?“

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови