Хампарцумян: С покупка на имот инфлация не се спира

Когато жилището се придобива с цел спекулация, инвеститорите могат и да сбъркат, а ако хора смятат, че с купуването на жилище ще се спасят от инфлацията, това не е така. Това коментира пред bTV финансистът Левон Хампарцумян по повод бума на имотния пазар и вдигането на броя отпуснати жилищни кредити с 15% за година.

„Инфлацията не е това космато чудовище. Бяха напечатани страшно много пари за справяне с кризата и се създава натиск върху пазара, обясни той. – Ако хората си мислят, че купувайки жилище ще се спасят от инфлацията – не е решение. Държат ли ги в буркани и на купчинки, ще загубят част от тях. В един момент ще има инфлационни процеси, но хората да не си мислят, че купувайки жилище, ще се справят с нея, така или иначе част от парите ще бъдат изядени.“

Финансистът смята, че в по-добрите квартали на София е много вероятно цените на жилища да продължат да се покачват.

„Няма рецепта, с която да се каже – купувайте - не купувайте, всеки да си направи сметката, ако рискува собствен капитал – за търговия или да обитава жилището. В България сме склонни да притежаваме жилище повече от това да наемаме“, коментира той, но допълни, че очаква в средносрочен план това да се промени.

Хампарцумян обясни, че БНБ гледа нещата обобщено, когато сегмент на кредитния пазар започва да показва признаци на бъдещи рискове. Тогава настоява да се отделя повече капитал, за да не е рентабилно за банките да кредитират пазара.

"Така банките трябва да заделят провизии за бъдещи загуби в по-голяма степен, така че ако се реализира рискът, да няма катастрофални проявления. БНБ не издава нареждане на останалите банки дали да отпускат кредити, а предупреждава, че се появяват повече рискове, т.е., банките да заделят резерв за евентуален катастрофален изход", поясни финансистът.

Хампарцумян е на мнение, че „ако пазарът позакъса“, матуритетът по кредитите може да се удължи – ако са били 25 години, ще станат 30 години, допълвайки, че в Швейцария например има ипотеки, които достигат до сто години.

„Тамошният пазар е изкривен, защото има много богати хора. Млади хора професионалисти у нас започват да търсят крайградски къщи, за да могат да поемат нуждите на семейството си. Ако хората имат нужда от по-хубаво жилище и знаят какво да го правят, нека да си го купят“, коментира финансистът.

Хампарцумян пресметна, че при ниските лихви в България „се ангажирате да изплащате жилище за 20-30 години напред“.

„Трябва да се види дали не е по-изгодно да живеем под наем. Следващото поколение може да си каже "защо да не отида на почивка с гаджето на Малдивите, а ще ги давам за тухли", коментира той. Финансистът напомни, че в българската народопсихология и култура е залегнало, че „ако нямаш жилище, не можеш да се ожениш“.

Левон Хампарцумян отбеляза, че лихвите по кредитите се държат ниски заради еврозоната и очаква движението им по-скоро да е надолу, отколкото нагоре.

„По-скоро ще има дълъг период на не много високи лихви, но относително висока инфлация 5-6-7%“, прогнозира той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови