Василев към опозицията: Вашата икономическа философия е «Да го дух*т бедните»

 „От вас чувам популистки лозунги и икономическа философия „Да го дух*т бедните”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев от парламентарната трибуна по време на обсъждането на вота на недоверие.

Преди това той определи мотивите на опозицията като „нескопосани”. „Колеги, трябваше да изберете нещо друго, не икономическата политика”, каза Василев.

В защита на правителството вицепремиерът каза, че бюджетният дефицит е един от най-ниските в ЕС тази година, а износът расте. „Ако премахнем ефектът на инфлацията, расте с 20%. Общият ръст на износа към страни извън ЕС е 27,5%”, каза Василев.

Вицепремиерът заяви, че са заварили дълг от 31,218 милиарда лева, а сега бил около 30,462 милиарда. „Ако дългът е заробващ, вие сте заробили държавата”, каза Василев. Според него обаче той е нисък в сравнение с този на други страни в Европа. Василев даде за пример дори Германия.

Вицепремиерът заяви още, че инвестициите са по-високи. „Последните 12 години чуждите инвестиции са били в пъти по-малко от чуждите инвестиции през първото тримесечие на тази година”, каза Василев.

Той изтъкна, че държавата се е справила със спирането на газа, с въпроса със зърното, а инфлацията се е задържала по-ниска от средната Европа.

„Въпреки че сме най-бедната страна в Европа, инфлацията е 3,5% по-ниска от средната за Европа”, каза Василев. 

„Инфлацията е общоевропейски и дори световен проблем. Имаше събиране на ЕЦБ извънредно, за да се вземат мерки. Инфлацията може да бъде намалена с вдигане на лихвените проценти. Политически удобно е да се говорят глупости, но ако искаме истински дебат за това как по-добре може да се управлява кризата, ние сме отворени”, каза Василев.

„Политиката, която провеждахте в последните 12 години, беше насочена към това богатите да стават по-богати, а бедните да си останат бедни. Политиката на настоящето правителство е да се подпомогнат бедните, да се инвестира в образование, здравеопазване и инфраструктура, така че всички в България да се ползват и от еврофондовете, и от данъците. А не парите да изтичат в кюлчета, пачки и чекмеджета”, каза още вицепремиерът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови