По-малко кебабчета за изборите

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

През последните години обемът на пазара на гласове остава около 14-16% от всички български граждани, които имат право да гласуват, стана ясно по време на дискусия в МВР за превенцията и противодействието на престъпления, свързани със злоупотреби с избирателните права на гражданите.

По думите на  социолога и говорител на асоциация "Прозрачност без граници" Антоний Гълъбов,  около 6-7 процента от хората, участващи в "изборния пазар", признават, че купуват и продават гласове. 

„Тенденцията е през последните години да се плаща по-малко. Все повече се използва мизерията на хората. Вече се прибягва и до заплахи. Мрежата на организираната престъпност се занимават с купуване и продаване на гласове, като не се обвързва пряко с нито една партия. За тях е важно кой плаща повече“, категоричен бе Антоний Гълъбов. 

От Центъра за изследване на демокрацията обясниха, че според тях около 400 хиляди гласа се купуват средно на избори у нас, като купувачите на гласове са между 3 и 4 хиляди. 

Като застрашени региони от гледна точка на купуването на гласове бяха определени Северозападна България и градове като Радомир, Лом, Долни Цибър и Левски.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови