Купуват гласове със сватби и погребения

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Вътрешният министър Йордан Бакалов съобщи за нова схема за купуване на гласове - да се плащат сватби и други семейни тържества в замяна на вот за някоя партия. 

Пред bTV той описа как действат търговците на гласове:„Една от новите схеми е обикаляне по различните квартали, махали, питане дали ще се провеждат сватби и различни тържества и съответните организатори на купуване на гласове плащат всички разходи по тези мероприятия с бъдещото намерение да си осигурят определен брой гласове за изборите”. 

По думите му обаче има две основни течения в бизнеса покрай избори. Първото идва от организирани престъпни групи, които осигуряват определен брой гласове и ги предлагат на партиите. Второто представлява групи от хора, които под ръководството на определена партия купуват гласове. 

Бакалов коментира и информацията, която излезе от него преди дни, че вече има опити за купуване и на преференциален вот.

„След като съм коментирал, значи е имало подобни опити. Но трябва да се отбележи, че след като обявихме публично подобни разследвания и хората все едно се уплашиха и попрекратиха тези си опити. Естествено съм далеч от мисълта, че ще успеем да спрем изцяло и навсякъде купуването на гласове, но ще направим всичко възможно да ги ограничим”, добави министърът. 

По думите му - който бъде уличен в изборна търговия "ще му се случи случка" и поради тази причина замесените са предпазливи. 

Бакалов подчерта, че е казал на шефовете на полицейски дирекции в страната, че ще даде оценка за работата им на 6 октомври, когато се види как са минали изборите.

„В момента има шефове на ОДП, които се чудят дали да настъпят или да минат между капките. Наблюдавам ги”, прпедупреди вътрешният министър. 

Той коментира, че едно от пагубните последствия за МВР е, че то постоянно се политизира и хората работещи в него се делят на хора на този или онзи бивш или настоящ министър. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови