8 март: Няма места по заведенията, изкупиха китките

Официално пременени жени, с букети в ръце, масово превзеха заведенията на Бургас още от обяд днес.

Защото е 8 март, Международният ден на жената и тя трябва да празнува.

Какво се е въртяло в главите на комунистките Клара Цеткин и Роза Люксембург през 1910 г., вече не е важно. Българката се смята в общи линии за равноправна на мъжа... Е, поне там, където й е изгодно. Там където не е – е крехка, ранима и безпомощна. 

Ще кажете двойни стандарти. Така е. Затова сме жени и нашият месец е непредвидим и непостоянен.

Време е за празнуване.

Днес акцентът пада не върху борбата за равноправие, а върху подаръците и цветята от съпруг, любим или колега, както и от веселбите край масите. 

Не са изключение и чисто дамските компании, в които съвременни амазонки се носят като в пролетен Хелоуин по улиците. Маскирани, упс... гримирани, и пременени в официални одежди, като извадени от реквизита на театъра.

Много работодатели са освободили по-рано дамската част на екипите си. Това се отнася най-вече за държавните и общински служби.

Всички са доволни.

Най-много цветарите и кръчмарите.

Десетина шатри с букети и саксии са разпънати из центъра на Бургас, а до късния следобед, цветята са опоскани като от термити. Купувачите не се спират пред солените цени. То пък какво ли е евтино вече? Розата е 5 лева, хризантемата е 4, лалетата – по два.

Саксийните цветя не са поскъпнали. Орхидеите са по 20 – 25 лева, азалеите по 15 - 20 лева, жасминът – 20, зюмбюлът 5 лева.

Компаниите запиват още от обяд по кръчмите, а който е изпуснал да направи резервация от вчера за днес вечерта, ще празнува в домашна обстановка.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови