Таванът на цените е прах в очите

"Това не е работещо решение. Това е порция прах в очите на потребителите, защото тук става въпрос за надценка, а не за таван на цените.

Едно е да отидете в магазина и да платите максимум 5 лв. за даден продукт, друго е да има 10% надценка, без значение каква е цената. Става въпрос за надценка, но в самия законопроект не е дефинирано що е то надценка", каза бившият председател на КЗП Иван Френкев в студиото на Bulgaria ON AIR.

"В момента те работят в границите на тази надценка. Те веднага документално могат да обосноват цените, които имат в момента - допълнителни разходи, обучение, така ги обосновават. По този начин те прехвърлят и отговорността на КЗП, тя е изключително натоварена, защото комисията има малък състав. А за да има санкции, трябва да се открият нарушенията. За да се открият нарушенията, те трябва да бъдат дефинирани по такъв начин, че съдът да каже, че има нарушения", допълни Франкев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му контролът по прилагане на закона от страна на КЗП ще бъде изключително труден, защото комисията няма ресурса и бюджета.

"Надявам се българските депутати да проявят разум и да измислят друга форма. Време е да имаме работещ парламент и работещо правителство, което да поеме отговорност за измъкване на страната от кризата. Българският народ трябва да е оптимист. Данните от чужбина показват, че инфлационните процеси започват да намаляват", коментира още той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови