Колко малка е «малката корупция»

Евгений Дайнов

Коментарът е препубликуван от "Дойче веле"

Няма такива явления като "полуобразован", "полуморален" или "малко корумпиран". Или си, или не си. Дали си образован, морален или некорумпиран - това опира до цялостната структура на духа ти. Както бременността опира до структурното състояние на тялото към дадения момент; няма "малко бременни". Или си, или не си.

Да си образован например означава да вярваш само на известия, които можеш да провериш и съпоставиш, ползвайки авторитетни и легитимни източници. А след това да положиш съответните известия в онзи цялостен контекст на ориентиране в битието, който може да бъде постигнат само с дългогодишни усилия, полагани в структурирана образователна среда.

Полуобразованите хора се хващат за първото попаднало им (и непроверено по надлежния ред) известие и веднага вадят тържествени заключения за света, вселената и всичко останало.

Слави Трифонов, например, чел "статия в интернет"... Стоп. Къде? Легитимен ли е източникът? Ползван ли е втори такъв? Какъв е контекстът?

Да продължим. Чел човекът и видял, че угандийците щели да принтират човешки тъкани в космоса. Следва изводът: колко ние тук сме изостанали, колко са напред в Уганда и как самият Трифонов е бил прав да иска да праща македонец в космоса. Пък всички му се били подигравали, ама угандийците...

Проверка на фактите

Проверката на това известие, за надлежно трениран в образователни структури ум, отнема около три минути. И се оказва следното. През ноември миналата година угандийците споделят публично мераците си за принтиране на човешки тъкани из космоса. 

Сериозните медии не обръщат внимание - малко ли чудесии си измислят малките държави, за да правят впечатление... В края на декември - месец по-късно - Уганда наистина качва спътник в космоса, който да се занимава с... навигация и метеорология. Не го изстрелват, разбира се, самите угандийци. Твърдят, че е изработен от двама от тях плюс консултанти от Япония. За човешки тъкани не иде реч.

А сега Трифонов ни дава угандийците за пример. Защо, пита се, преди три години не ни даваше за пример българската частна компания (все пак в Уганда с космоса се занимава държавата) "Булсатком", която още тогава качи свой собствен спътник в космоса? Не ни прехвърля към този случай, тъй като не е чувал за него. А не е чувал, защото образователната структура на неговото съзнание е това, което виждаме и чуваме от него.

Полуобразованите хора клонят към популизма, тъй като с онези две-три неща, които са узнали, те впечатляват откровено необразованите населения, които знаят, че нищо не знаят. Това не само обяснява възникването на партия "Има такъв народ" (ИТН), но и предлага евентуален отговор на въпроса, защо толкова висшисти гласуваха за руско-популистката политическа формация на човека с прякора на дребна руска монета. 

Това са класически полуобразовани хора, които се впечатляват от две-три прости идеи ("Руснаци - юнаци! Европейци - гейове! Да бъдем като и с руснаците!") и смятат, че тяхното приложение в живота ще им реши всички проблеми. Подобно беше положението с рецептата на Волен Сидеров: "Турците - в Турция, циганите - на Сатурн". Докато из страната бродят полуобразовани индивиди с тапии за висше, такива политически програми ще се раждат на всеки 5-6 години.

С темата "малко корумпиран" се сблъсках тези дни, слушайки радио. Непознат анализатор твърдеше, че компромисът между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) трябва да включва това ПП-ДБ да се примирят да продължава да има "малка корупция", свързана с ГЕРБ.

Веднага възниква въпросът: колко малка е "малката корупция"? Да откраднеш сто лева публични средства? Хиляда? Сто хиляди? Милион?

Помня началото на корупционната епидемия. Пред две десетилетия зам.-министри бяха доволни да откраднат 5000 лева. След година-две започнаха да броят от 10 000 нагоре. 

В края на първото десетилетие на 21-ви век се радваха като деца на откраднат милион, а един шеф на агенция лично ми се похвали (в тоналност "ти си чети дебелите книги, а ние ще въртим едни кинти"), че вече отмъкнал 10 милиона. В края на режима на Бойко Борисов, когато всички котви бяха откъснати, хората отмъкваха стотици милиони в сакове. Ако "ерата Борисов" беше продължила още само година-две, днес щяха да броят милиарди, а икономиката щеше да е подобна на тази на Молдова.

Не е хубаво да се краде, ама по малко може?

"Малка" корупция? Корумпираните никога не стигат до положението "достатъчно, спирам". Алчността няма таван, защото бързо се превръща в начин на живот - единственият мислим за съответния корупционер. Алчността спира да набъбва само тогава, когато се натъкне на непреодолимо противодействие.

Затова не е възможно Кирил Петков, например, да съобщи на Бойко Борисов нещо като: "Добре, ще оставим твоите да крадат, ама - по малко". Пак възниква въпросът: По колко малко? По пет хиляди? По милион?

Но подобно обсъждане е принципно невъзможно, тъй като би попаднало в категорията "полуморално". Как би звучало това обсъждане, положено в тази плоскост? "Не е хубаво да се краде, ама ако е по малко - може"? Влезне ли човек в това тресавище, неминуемо ще завърши с тезата на руските пропагандатори: "Не е добре да се убива, но ако става дума за украинци - може".

Изобщо, да си полунещо не е добре. Или си едно нещо, или си друго нещо. Добре е да съвпадаш със себе си, инак правиш големи беди и си все по-нещастен след всяка беля. Това "полу" е проклятие, което тормози страната ни от десетилетията, през които управляваха точно такива полуиндивиди, нахлупили каскети, но бърборещи за "диалектическите противоречия" в космоса, тогава все още ненаселен от угандийци и македонци.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови