Проблемът на туристическия бранш е, че все някой друг му е виновен

Видимо зад кампанията на хотелиерите „Чиста е!“ няма комуникационна кампания и не отправя нужните послания. 

Да видим как ще започне в четвъртък, но основно е липсата на стратегия - няма данни за качеството на водата, колко туристи са притеснени. На визуално ниво  - какво означава, че се влиза с дрехите в морето, дали тези хора са влезли доброволно?

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Александър Христов, ПР експерт.

Лошо няма да се правят усилия, въпросът е доколко са професионални.

Основният недостатък на нашия туризъм е самият продукт. В момента, който той бъде подобрен, ефективността на кампаниите ще се увеличи от само себе си. Добрата кампания само прави лошите качества на един продукт още по-известни. Първо трябва да се погрижим за качествата на продукта, а после за кампанията.

Посланията, които са отправят от бранша, са крайно опростени. Иска се работа извън рамките на един месец и един сезон.

Един бранш не мрънка, че няма държавна политика. Туризмът постоянно се оплаква - дъжд, Ковид, липсва на държавна помощ. Парите за държавна реклама трябва да дойдат след като този продукт бъде достатъчно добър.

През годините сме виждали и добри и не толкова добри реклами на България като туристическа дестинация. Ако не са свършили работа, трябва да се види каква е мотивацията на потребителите на туристически услуги да дойдат за първи път и после да повторят. Това е пътят и една кампания може да помогне едва след като подобрим качеството.

Мит е, че добрият продукт няма нужда от реклама. Колкото по-добър е, толкова по-бързо хората ще се уверят в качествата му.

Съществена част от информацията за една туристическа информация се предава от уста на уста, в социалните мрежи, което ни дава възможност да се върнем назад и да кажем, че трябва да повишим информираността на потребителите, а държавната политика може само да помогне.

На старта на тази кампания може би няма връщане назад, съветът ми е да опитат с по-целенасочени послания, да приключат този сезон и за следващия да проучат какви туристи идват у нас, защо идва и тогава да подходят отново.

Проблемът на туристическия ни бранш е, че всяко лято все някой други ни е виновен.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови