Петков: Ще прекратим концесията на Лукойл на пристанище Росенец

Внасяме предложение за прекратяване на концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец", съобщи съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Той уточни, че това предложение ще прекрати концесията на пристанището, която е увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви. Контролът на това пристанище е ключов за българската държава, каза той.

Според Кирил Петков предложението ще бъде подкрепено и от ГЕРБ-СДС.

„Българската граница става под български контрол и може да казваме на нашите европейски партньори, че не би трябвало да се притесняват за този обект оттук нататък“, посочи Кирил Петков. Той обясни, че „Лукойл“ ще продължи да оперира на пристанището чрез заплащане на такси.

Това ще се случи в максимално кратък срок, щом това решение бъде взето, то ще бъде изпълнено, отбеляза Петков. Министерството на транспорта е с пълните възможности да оперира това пристанище, добави той.

По думите му контролът върху това пристанище е ключов за държавата. „По принцип всички ключови инфраструктури трябва да бъдат под контрола на държавата – особено тези по границата. В миналото винаги е имало съмнения какъв е контролът на това пристанище. А нашата цел в влизане в Шенген и това е голяма и ясна стъпка в тази посока. Министерство на транспорта заяви вече, че може да оперира това пристанище. Така ще има приходи, които ще влизат в хазната”, подчерта Петков.

И допълни: „Тази стъпка е и в съответствие с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу войната. „Така заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел. Че няма да се предават ключови обекти без мотиви и да се удължават концесии без неясни цели”.

„От години говорим, че държавата трябва да си възстанови контрола над това пристанище. В момент, в който Русия обяви България за вражеска страна заради войната, която води в Украйна – предприемаме действия, за да ограничим възможностите Москва да използва българска инфраструктура с финансова цел”, заяви от своя страна генерал Атанас Атанасов от „Демократична България”.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови