Димитър Найденов: Развалянето на концесията за Росенец става заради санкциите срещу Русия

Развалянето на концесията за пристанището в Росенец стана заради санкциите на ЕС срещу Русия.

Това е уникален случай България да се възползва от възможността да се прекрати една порочна концесия, сключена през 2011 г. Благодарение на санкциите става възможно да прекратим концесията без плащането на неустойки и така да върнем единственото нефтено пристанище на България на държавата. Това заяви в ефира на Nova News депутатът от ПП-ДБ Димитър Найденов.

Той обясни, че до този момент за достъп до рафинерията и до пристанището е трябвало да се поиска специално разрешение от собственика „Лукойл“.

Народният представител посочи, че концесията ще бъде прекратена след гласуване в парламента, а транспортното министерство вече е заявило готовност да поеме контрол над пристанището.

Относно цените на горивата Найденов разясни, че е важно в тази връзка да се бори монополът, който е бил осигуряван на „Лукойл“ в последните години на пазара у нас.

Депутатът също така увери, че ако бъдат засечени някакви порочни практики от страна на „Лукойл“, като например да намали доставките, компанията ще бъде поставена под оперативния контрол на държавата.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови