Експерт: ВАС е в невъзможна ситуация, ще действа политически 

Върховният административен съд (ВАС) е в невъзможна ситуация. Ако той обяви, че решението на ЦИК е било неправомерно, това ще означава, че ЦИК е нарушила Изборния кодекс, което автоматично води до касиране на изборите.

ВАС ще трябва да действа като политически, а не като професионален, юридически орган. Това каза пред БНР Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.

"Случва се активно мероприятие. Категорично това е планирано. Една такава справка не се изготвя в последния половин час", заяви Галев за доклада на ДАНС, който доведе до отмяната на машинния вот за първия тур на местните избори. Според него това се е случило "с една-единствена цел – да всее съмнение в избирателите" и ЦИК да вземе решението, което взе.

По това, което се визира като неправомерни действия на заместник-министър Михаил Стойнов, трябва да се направи разследване, смята експертът.

"Ако това е истинската справка (станалото публично известно - бел. ред.), тя звучи леко странно на много места. Споменават се хора, които били казали нещо на заместник-министър Стойнов по време на неговото "нарушение". Справка на сериозна контраразузнавателна служба не би трябвало да работи с хипотетични хора, би трябвало те да са разпитани, да присъстват с инициалите си", каза експертът.

Ние не знаем защо той е разпоредил повторно изграждане на код, защо е снимал и пр., допълни Тодор Галев.

Справката всява съмнения в гражданите, същевременно се измиват ръцете и се казва, че не е възможно това да опорочи гласуването с машини. Оттук нататък идва свободната интерпретация на политическите сили, коментира Галев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови