Бавят кадастралните карти на апетитните плажове

Продължава да се бави приемането на специализираните кадастрални карти на 41 от най-апетитните плажове по българското Черноморие. От Агенцията по кадастъра съобщиха, че още преди 7 месеца геодезистите са свършили работата си и картите са изработени.

 

Становището и одобрението от Екоминистерството на актуализираните граници на дюните обаче се бави. На практика сега дюните по тези плажове не могат да бъдат съхранявани като природни феномени. Всичките 289 черноморски плажа вече имат изработени специализирани карти. Проблемни остават тези към които има инвестиционни интереси. Става дума за 41 карти, които стоят на проектно ниво и чакат становище от екоминистерството. „За да се превърнат техните очертания в имотни граници, т.е. да бъдат в интегрирани в кадастралната система, се изисква по Закона за Черноморското крайбрежие становище от МОСВ, подписано, подпечатано по надлежния ред”, заяви Валентин Йовев, изп. директор на АГКК.

Преди дни след среща между сдружение “Да защитим Корал” с министър Екатерина Захариева се разбра, че експерти от екоминистреството отказват да подпишат картите.

Според Атанас Чобанов от сдружение “Да защитим Корал” има комисии, които отказват от страх да подпишат картите. Министър Захариева се е ангажирала да изясни кой им оказва натиск, защото хората се страхуват.

От Агенцията по кадастъра потвърдиха, че има притеснения. Според тях те идват от факта, че близо 1000 имота са частни. Това са възстановени земеделски земи, които обаче са дюни и би трябвало да бъдат публична държавна собственост.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови