Арх. Шишков: Програмата за саниране не е социална

Скандалите със санирането продължават да се задълбочават. Регионалният министър заяви в НС, че има риск за втория етап.

"Критериите, които бяха направени за оценяване на проектите, не са толкова елементарни, за да бъдат избегнати наши и ваши, да отговарят на различни критерии всеки блок".

Това коментира бившият служебен министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков в студиото на "Денят ON AIR".

Той беше категоричен, че кметовете трябва да имат основна роля: "Най-много точки се дават за отношението между постигната енергийна ефективност и цена, цената я определя самият кмет - той определя, че ремонтът на сградата ще струва определени пари. Това може да тласне в една посока един блок да спечели или не".

Арх. Шишков уточни, че допълнителни точки се дават, когато етажната собственост участва до 95% с желанието си да бъде саниран блокът. Така има равнопоставеност между големите и малките блокове, защото преди големите са имали преимущество.

"Програмата за енергийна ефективност не е социална програма, има социален ефект, но целта на парите, които се дават от нашите европейски партньори, е да правим така, че максимално голямо количество жители да се възползват от постигане на голям ефект от енергийна ефективност", каза още арх. Шишков.

Бившият регионален министър допълни, че значение има и кой блок с какво се отоплява, като целта е да се намалят вредните емисии.

"Политиците, когато става въпрос за едни пари, разсъждават, че трябва да се усвоят - не, с нашите европейски партньори трябва да направим дългосрочна програма. Тези пари Европа ни ги дава, защото имаме проблем в тази посока, не кампанийно", добави арх. Шишков.

**

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?

Добавете коментар


Защитен код
Обнови