Почивка без ол инклузив – мисия възможна

Автор Вера Александрова  

Знаете ли каква е разликата между туризъм и пътешествия? Огромна! Днес искам да поговорим за онези малки стъпки, които всеки би могъл да направи.

Стъпки в правилната посока, които помагат да се съхранят ресурсите и опази природата, човек пълноценно да усети дестинацията, която посещава и да има повече пътувания, но с по-малко привкус на масов туризъм.

"Препоръчай ми ол инклузив в Гърция или Италия". Често ми пишат с подобна молба, на която ми е трудно да отговарям. Разбирам желанието на мнозина да отидат на почивка и всичко да им е на една ръка разстояние, особено щом са с деца. И все пак...

Какво получава човек, ако отиде в Европа, Азия или на Карибите и се настани в мащабен хотел. На рецепцията стоят млади и красиви рускоговорящи жени, които нямат представа от живота извън комплекса. Обслужващият персонал е съставен от жители на азиатски страни с нисък стандарт, които се трудят срещу обидно заплащане. Сервитьорите пък са мюсюлмани, на които се налага да препоръчват и сервират алкохол, който всъщност никога не са опитвали.

Храната

За мен ол инклузивът е символ на разхищение. 30 вида салати, още толкова вариации на основно ястие, плюс 50 вида десерт. Нима има смисъл от всичко това?

Никой не е в състояние да погълне подобно количество храна, обаче мнозина опитват. Препълнени чинии с ястия, които после заминават на боклука или остатъци от храна от закуска, която се преработва в менюто за вечеря, опашки, хаос, суетене и непрекъснато тракане на чаши и чинии... Лично аз не съзирам почивка в това.

Ресурсите

Знаете какво се случи с родното Черноморие, нали? Презастрояване, обезличаване, никаква инфраструктура и замърсени води. Само не мислете, че тези проблеми касаят единствено нас. Много развити курортни селища в Европа страдат от липсата на вода, заради огромното потребление. Инфраструктурата изнемогва, а малкият бизнес е на ръба на оцеляването.

Затова си струва всеки от нас да помисли не само за удобството, но и за последствията. Да инвестира в пътувания, които разкриват вълнуващи дестинации, без да унищожават околната среда. Да ползва градски транспорт, да се храни в местни ресторанти и да преживява повече, вместо да бъде само турист.

***

Вера Александрова е журналист, любител фотограф и блогър. Повече за приключенията й из, България, Гърция и по целия свят може да прочетете на www.worldofvera.com.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови