Йоаникий с претенции към църквата на остров "Св. Анастасия"

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

От Сливенска митрополия са изпратили писмо до община Бургас да им бъде предоставена за стопанисване църквата на остров „Света Анастасия”. 

Идеята е тя да стане действаща, съобщи секретарят на митрополията Вълкан Янев . 

„Изпратили сме искане до Община Бургас храмът да бъде предаден на Българската православна църква, поради обстоятелството, че много наши свещеници в Бургас, а и християни искат да извършат венчавка на острова", обясни Вълкан Янев.

Ако храмът бъде прехвърлен в собственост на Българската православна църква, той ще бъде оборудван с необходимата утвар, икони и принадлежности, за да стане действащ православен храм. Едва тогава в него ще могат извършват църковни служби, тайнства, венчавки и кръщавки.

На малкия бургаски остров има манастир и църква. 

Манастирът "Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)” е единствената островна обител в България, запазена до наши дни. През Средновековието такива свети убежища е имало на созополските острови “Свети Иван”, „Свети Кирик и Юлита” и на остров “Свети Тома”, но сега от тях има само археологически останки.

Най-ранните данни за съществуването на обителта са от XV век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови