6000 пенсионери без пенсии заради КТБ

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Омбудсманът Константин Пенчев заяви, че 6000 души получават през КТБ своите пенсии, които сега са блокирани. От НОИ пък чакали хората да посочат нови сметки. 

Политиката на НОИ в случая е много интересна – на интернет страницата на осигурителния институт е написано, че „клиентът” може да си промени банковата сметка или да заяви получаване на пенсия по пощата, обясни омбудсманът.

По думите на Константин Пенчев, в НОИ има 4000 служители, които за два дена могат да потърсят по телефона лично всеки от потърпевшите и да са активната страна, вместо да очакват инициативата да дойде от възрастните хора, мнозина от които не ползват интернет или са самотни и болни.  

Пенчев описа ситуацията от страна на НОИ с думите:

„Аз (НОИ - бел.ред) знам, че ви хвърлям пенсията през прозореца, но може и да ви уцеля джоба. Ако не го – не нося отговорност. Ако падне на улицата и някой друг я вземе, аз съм си свършил работата, защото вие не сте ми казали „не я хвърляй през прозореца, а ми я дай по друг начин. НОИ чакат пенсионерите да бъдат активни, защото НОИ не знае, че КТБ има проблем. За мен случващото се е безхаберие и мързел", категоричен бе националният омбудсман. 

Според Константин Пенчев отговорна за положението е Българската народна банка.

 "Досега нямаше проблеми с банките в България, появи се един проблем и взриви обществото, няма как Централната банка да не е виждала какво става. Никой не може да ме убеди, че БНБ не е отговорна”, каза той.

Според омбудсмана е недопустимо вложителите да пребивават седем месеца в безвремие (6 месеца е законовият срок за специален надзор на една банка, а 1 месец след края му започва изплащането на гарантираните влогове до 100 хил. евро. За КТБ бе обявен тримесечен специален надзор от 20 юни - б.ред.).

 "На нас ни се обяснява, че 6 месеца сме в безвремие, защото има банкова тайна, а квесторите са много важни чиновници. Не на мен тези обяснения, аз говоря от името на хиляди обезпокоени граждани. Няма да чакам 7 месеца някой да се наумува дали ще й бъде отнет лицензът. Винаги при желание от страна на чиновниците може да се свърши работа", каза Пенчев. 

Той обясни, че в приемната му има много жалби от граждани, чиито сметки са блокирани в КТБ и те нямат средства за изплащане на вноски по кредити, за наеми, дори и за храна.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови