Токът поскъпва с 45 процента

Цената на тока ще се увеличи с 45 на сто, ако не бъдат предоговорени цените с американските ТЕЦ «Марица Изток” 1 и ТЕЦ «Марица Изток” 3. Това заяви членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Еленко Божков.

 

ДКЕВР настоява пълната цена на тока от ТЕЦ “AES - 3C Марица Изток 1“ да бъде намалена с 30%, а енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар. Намалението за ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3“ е с 20% и предвижда енергията от два блока на централата да се продава на свободния пазар.

За да бъдат преразгледани договорите с централите обаче, трябва да бъдат приети в кратки срокове промени в Закон за възобновяемите източници. 

Поне 1 милиард лева трябва да бъдат спестени на НЕК, за да издържи компанията на ценовия натиск. Законодателни промени в тази посока са предложение на енергийния министър и съвсем скоро трябва да влязат в зала.

От ДКЕВР искат спешни промени и в Закона за енергетиката, с които да се регламентират назначаването и правомощията на квестори и в енергийните фирми.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови