Кой поръча Пеевски? Кой?

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

12 часа продължи гледането на мярката за неотклонение на тримата задържани за планиран атентат срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Все още не е ясно дали висшистите Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов ще останат зад решетките. Прокуратурата поиска вчера тримата обвиняеми за опита за покушение да бъдат оставени в ареста за постоянно. 

49-годишният финансист Георги Христов се оказа в дъното на подготвяното покушение срещу депутата Делян Пеевски. Мотивите на обвиняемия са неуредени сделки. "Христов е имал договорни отношения с "Булгартабак", платил е пари, но не е получил стока", заяви юристът Николай Хаджигенов пред bTV. Версията потвърдиха макар и неофициално от прокуратурата. 

Христов има две висши образования - медицина и финанси. Той е търгувал с "Булгартабак" от известно време, семеен е, с две деца, каза адвокатът му Хаджигенов. Бизнесменът се е познавал със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, каза още юристът. 

Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов бяха задържани в четвъртък около 6 часа сутринта. Арестът им стана възможен след съдействието на бизнес партньора им и свидетел по делото Бисер Димов. Според прокуратурата покушението е било организирано най-активно в края на април и началото на май. Тогава са записани разговори между четиримата участници в заверата. Планът обаче е пропаднал "по независещи от обвиняемите обстоятелства", пише в обвинението срещу Георгиев. 

Заседанието вчера трябваше да започне в 9 часа сутринта, но бе отложено с 8 часа от дежурния съдия от Софийски градски съд Димитрина Ангелова. В Съдебната палата сутринта бяха докарани само двама от тримата обвиняеми - Георги Христов и Венцислав Върбанов. Третият - Красимир Методиев, се оказа, че е в спешното отделение на МВР болница в прединфарктно състояние. С хипертонична криза беше и Христов, но състоянието му се стабилизира, макар че е диабетик. Адвокатите по делото не бяха допуснати до 15 часа следобед да прочетат материалите по досъдебното производство. След това защитниците разполагаха с 40 минути, за да се запознаят с обвиненията срещу тримата задържани. Материалите срещу клиентите им са били 10 папки с обща дебелина 10 сантиметра. Преди това тримата обвиняеми са били разпитвани в Националното следствие от Красимир Алексиев и Мая Ковачева. 

Заради тежкото здравословно състояние на Методиев в 3 часа следобед стана ясно, че мярката ще се гледа в самата МВР болница. Заседанието започна едва в 18.30 часа. Непосредствено преди това съдия Ангелова, наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура Илия Рангелов и деловодителка пристигнаха в МВР болница. Другите двама обвиняеми - Георги Христов и Венцислав Върбанов, вече бяха откарани там от полицията.

Разглеждането на мярката започна в 19.15 часа. Прокуратурата поиска тримата обвиняеми да бъдат оставени в ареста за постоянно. Съдиите обаче поискаха един час, за да се произнесат. Но решение все още няма. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови