Цветанов и невинен

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Софийският градски съд (СГС) оправда Цветан Цветанов по обвинението за длъжностно присвояване.

Делото срещу бившия вътрешен министър бе за присвояване на 50 хил. лева от бюджета на МВР в полза на друг – бившия шеф на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново – Орлин Тодоров, при напускането му от МВР.

На заседанието по делото в седмицата преди евроизборите, държавното обвинение поиска за Цветанов 5 години затвор, конфискация на половината му имущество, както и да не заема държавна длъжност в продължение на пет години. Според прокуратурата обвинението е безспорно доказано, при това по несъмнен и категоричен начин. Обвинението подчерта изключително високата отговорна длъжност, която е заемал Цветанов, вредните последици, които са настъпили и високата обществена опасност, като поиска петте години затвор за бившия вътрешен министър. Прокурорът Калоян Ангелов добави, че при престъпленията, които е извършил Цветанов, е проявил престъпна упоритост.

 

„Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден“,коментира Цветанов. Той посочи, че днес не желае да говори много и иска да запази по-добра дипломатичност и каза, че ще изчака произнасянето на следващите две съдебни инстанции.

Адвокатът му Менко Менков определи решението на съда като огромна крачка за българско правосъдие. Защитата по това дело винаги е била спокойна, защото българският съд е бил на необходимото ниво, за да постанови безпристрастна присъда, каза Менков.

Той очаква всички дела срещу Цветанов да завършат с оправдателни присъди.

Прокуратурата заяви само, че ще протестира.

Делото за присвояване срещу Цветанов започна за 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели.

Бившият вътрешен министър беше обвинен, че през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 хил. лева.

МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите.

По това дело Цветанов е с мярка за неотклонение „подписка“, а прокуратурата му наложи и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане на пределите на Република България“.

Срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ се води дело и за отказаните СРС-та. Прокуратурата го обвинява, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“ на шест искания за СРС-та по досъдебно производство, водено срещу Тодоров. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

В края на седмицата на 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов и трима бивши директори на СДОТО за т.нар. незаконното послушване.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови