Срамната истина за Бобов дол

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Инспекцията по труда започва проверка в мини "Бобов дол" по искане на омбудсмана Константин Пенчев заради "безогледно нарушаване на права" на работниците. 

Нова телевизия излъчи репортаж, който показа, че заплатите на миньорите не се изплащат редовно, а част от парите се дават във вид на купони за храна. Те обаче може да се използват само в определен магазин, собственост на наемателя на мините Христо Ковачки.

В магазина хората се редят на опашка от 2-3 часа през нощта и понякога им се налага да чакат по 7 часа за храна, стига се дори до бой. 

Много си тръгват с празни ръце.

Омбудсманът пише до Инспекцията по труда, че има материали в медиите, чрез които "българската общественост в последните дни стана свидетел на безогледно нарушаване на човешки и трудови права на граждани, работещи там". 

Константин Пенчев акцентира на нередовно изплащаните заплати, на купоните за определени магазини и на празните рафтове в тях.

"Хората са поставени в унизително положение да се редят на опашки в продължение на много часове, за да могат да оползотворят получените от тях купони, като закупуват само ограничените продукти, които им се предоставят", коментира Пенчев.

От Инспекцията по труда заявиха, че от началото на годината е имало само един сигнал, подаден от работещи в "Бобов дол", предаде БНР. 

Той е бил за удръжки от заплатите заради неизпълнени трудови норми. Издадено е предписание сумите да бъдат възстановени на работниците. 

На проверка ще бъдат подложени и мерките по безопасност в мината. 

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов коментира, че в случая с купоните става въпрос за нарушение. Въпреки че работодателят е регистриран като оператор на ваучери, съгласно правилата той трябва да има договори с различни магазини, а не със собствения си.„В случая има незаконна логика, че тези ваучери ще се пласират само в магазините на работодателя”, каза Манолов.

Друг репортаж показа преди изборите за Европейски парламент как вместо инструктаж, началници обясняват на миньорите, че ако гласуват с определен номер, всеки месец ще получават заплати и аванс. Телевизията заглуши номера и името на партията, но изтече пълният запис, в който се чува ясно, че става дума за Коалиция за България. 

 

Прокуратурата се самосезира по случая, но ЦИК остави без решение казуса. 

 

Миньорите от Бобов дол излязоха с декларация, че никой не им е упражнявал натиск за евровота, но резултатите от изборите показаха, че там са гласували масово за Коалиция за България.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови